Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieActueelNieuws Faculteit der Letteren

Arctisch Centrum bestaat 45 jaar

20 januari 2015

Deze maand is het precies 45 jaar geleden dat het Arctisch Centrum aan de Rijksuniversiteit Groningen is opgericht. Hoogtepunt van dit lustrumjaar wordt de bijzondere interdisciplinaire SEES expeditie onder leiding van Maarten Loonen naar een moeilijk bereikbaar deel van Spitsbergen waar 50 Nederlandse wetenschappers aan deelnemen.

Van samenwerkingsverband tot internationaal onderzoeksinstituut

In 1970 begon het Arctisch Centrum als een samenwerkingsverband van geïnteresseerde wetenschappers die de talen en culturen van de circumpolaire gebieden bestudeerden en samen symposia en tentoonstellingen organiseerden. Inmiddels is ze uitgegroeid tot een gerenommeerd en internationaal bekend onderzoeksinstituut.

Vanaf 1979 ging het Arctisch Centrum een nieuwe richting op en werd het meer een onderzoeksinsituut. Louwrens Hacquebord speelde hierbij een cruciale rol met zijn archeologische opgravingen onderzoek naar de 17e eeuwse walvisnederzetting Smeerenburg. Onder zijn leiding ontwikkelde het Arctisch Centrum zich tot een multidisciplinair onderzoekscentrum. Zo werd in het begin van de jaren ’90 het Arctisch Centrum uitgenodigd om Nederland te vertegenwoordigen in internationale Arctische organisaties. Het Arctisch Centrum draagt bij aan onderzoek via de werkgroepen van de Arctische Raad op het gebied van biodiversiteit, vervuiling en duurzame ontwikkeling. Binnen Nederland geeft het Arctisch Centrum advies aan overheid en bedrijfsleven en huist zij een nationaal netwerk van poolonderzoekers: het Willem Barentsz Poolinstituut. Het Arctisch Centrum geeft onderzoekers en studenten de mogelijkheid onderzoek te doen in de poolstreken. Daartoe heeft het ook een eigen onderzoeksstation op Spitsbergen: het Nederlands Poolstation.

Sinds 2013 is Peter Jordan directeur. Hij is specialist in circumpolaire jagers en verzamelaars en de inheemse volkeren van Siberië. Hij is o.a. eindredacteur van het vorig jaar uitgebracht prestigieuze Oxford Handbook over het hedendaags jagers-verzamelaars onderzoek. Sinds de jaren ’90 werkt Maarten Loonen als bioloog op Spitsbergen en Frits Steenhuizen als milieudeskundige aan vervuilende stoffen. Meer recent werkt Frigga Kruse als archeoloog aan de industriële exploitatie van het poolgebied en coördineert Annette Scheepstra het Willem Barentsz Poolinstituut. Daarnaast heeft het Arctisch Centrum een jonge groeiende en diverse groep promovendi aan zich verbonden. Regelmatig zijn er gastonderzoekers, zoals nu een uit het Siberische Nenet afkomstige antropoloog. Studenten van verschillende studies volgen onderwijs aan het Arctisch Centrum, zowel in de master als in de bachelor fase. Tot slot kent het Arctisch Centrum ook een actieve groep vrijwilligers die onder de naam IMAKA maandelijks publiekslezingen organiseert.

Afgelopen week verscheen weer een nieuw boek van oud-directeur Hacquebord over de exploitatie van het poolgebied onder de titel Wingewest, woongebied en wildernis bij Atlas contact. Ook Peter Jordan heeft een nieuw boek uitgebracht over inheemse Siberische culturen.

Meer informatie

Peter Jordan: p.d.jordan@rug.nl

www.rug.nl/arcticcentre

Laatst gewijzigd:20 januari 2015 10:28

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Nieuw tijdschrift: Virtus

  Virtus is een onafhankelijk, multidisciplinair en meertalig peer-reviewed tijdschrift met artikelen over alle aspecten van de geschiedenis van de adel. Het is zojuist toegevoegd aan de tijdschriftenlijst van University of Groningen Press.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 10 oktober 2018

  Studenten bouwen mesohut

  In deze video vertellen studenten wat er zo interessant is aan mesolithische (Midden-Steentijd) onderkomens van ca. 7000 jaar geleden en waarom de experimentele archeologie een bijzonder inzichtelijke en verbazingwekkende subdiscipline is.