Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieActueel

Ruslandgids online

17 december 2014

Met het bilaterale Nederland-Ruslandjaar in 2013 werd duidelijk, dat Rusland en Nederland al meer dan 400 jaar intensieve contacten met elkaar onderhouden. In die 400 jaar waren er afwisselend periodes van vriendschappelijke en koele betrekkingen. In archieven in zowel Nederland als Rusland bevindt zich materiaal over dit gezamenlijke verleden.

Jarenlang waren onderzoekers die in Rusland geïnteresseerd waren, aangewezen op de uitgave Baltic Studies of op elk afzonderlijk archief in Nederland waar zich mogelijk relevante bronnen bevinden. Nu is er onlangs een Ruslandgids officieel online gegaan, die het gemakkelijker maakt voor de onderzoeker, bronnen te vinden met betrekking tot Rusland. In opdracht van het Nationaal Archief in Den Haag heeft het Nederland-Rusland Centrum, dat een zelfstandig onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen is, vanaf 2010 dit archievenproject uitgevoerd.

De doelstelling van dit project was de totstandbrenging van een Nederlands-Russische archiefgids van in Nederland aanwezige archieven met betrekking tot de relatie Nederland – Rusland. Hiertoe zijn alle in Nederlandse archieven aangetroffen relevante archiefstukken in een database ingevoerd. Deze database is onder de naam ‘Ruslandgids’ onlangs online geplaatst op de website van het Nationaal Archief.

Bekijk hier de folder van de Ruslandgids (PDF).

Laatst gewijzigd:17 december 2014 09:51