Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieActueel

Video Middel-Engels gaat viral en triggert BBC

10 oktober 2014

Een video van RUG-medewerkers is een viral hit op internet en heeft zelfs al de aandacht van de BBC getrokken. Sebastian Sobecki, hoogleraar Engelse historische taal- en letterkunde, en drie studenten hebben een oud Engels gedicht, Speke Parrot van John Skelton, opgenomen in Middle English. De video is al meer dan 120.000 keer bekeken op YouTube, twee dagen na plaatsing. Bovendien is de video de hoogst gewaardeerde geschiedenisvideo ooit op Reddit.

De video is gemaakt door drie studenten van de research masters Classical, Medieval, and Renaissance Studies: Floor Kuiper, Hiske Feenstra en Nadine Kuipers. In de video zijn animaties te zien en is de tekst mee te lezen. Sebastian Sobecki draagt het gedicht voor in Middle English en laat ook een aantal talen horen zoals die wellicht destijds hebben geklonken, zoals Vlaams, Spaans, Latijn en Duits.

De video heeft al veel aanleiding gegeven tot discussie over hoe de Engelse taal vroeger heeft geklonken, onder meer bij de BBC.

Bekijk hier:

Artikel BBC