Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOrganisatieActueel

Dr. Janny de Jong bijzonder hoogleraar Europees-Oost-Aziatische betrekkingen, i.h.b. aangaande Japan

03 oktober 2014
Janny de Jong
Janny de Jong

Dr. Janny de Jong is met ingang van 15 oktober benoemd tot bijzonder hoogleraar Europees-Oost-Aziatische betrekkingen, i.h.b. aangaande Japan, vanwege de Stichting Groninger Universiteitsfonds.

De leerstoel moet bijdragen aan het onderwijs en onderzoek met betrekking tot de relaties van Europa met Oost-Azië, met speciale aandacht voor Japan. De dynamische politieke en economische ontwikkelingen in Oost-Azië na de Tweede Wereldoorlog hebben internationaal veel aandacht getrokken. Eerst deed de snelle opkomst van Japan de wereld versteld staan. De snelle economische groei van de zogeheten Nieuwe Industriële Economieën, zoals Zuid-Korea, vormden het volgende hoofdstuk, gevolgd door de snelle opkomst van de Volksrepubliek China.

Japan was en is een van de leidende landen in de regio op politiek, economisch en cultureel gebied. Het is daarom van groot belang in zowel wetenschappelijk onderwijs als onderzoek specifiek aan deze rol en betekenis van Japan aandacht te besteden.

Oost-Azië is voor de Rijksuniversiteit Groningen een focusgebied. Naast het Onderwijs- en expertise Centrum voor Japankunde, opgericht in 2000, bestaat sinds 2013 een Centre for East Asian Studies. In de Faculteit der Letteren wordt een minor Niet Westerse Studies verzorgd, met een specialisatierichting Oost-Azië, i.h.b. Japan. In 2014 is een nieuwe specialisatierichting East Asian Studies van de master International Relations van start gegaan.

Er bestaat een nauwe relatie met de Universiteit van Osaka waarmee de Rijksuniversiteit Groningen in 2002 een strategic partnership heeft afgesloten. De Universiteit van Osaka heeft aan de Universiteit van Groningen haar European Center for Academic Initiatives gevestigd. In het kader van het Nederlands Studiecentrum Osaka-Groningen, wordt sinds 2012 in Osaka een module ‘Gateway to Europe: contemporary Dutch studies’ verzorgd door Groningse docenten.

Janny de Jong studeerde Geschiedenis aan de RUG, waar ze ook promoveerde. Ze werkt als Universitair Hoofddocent Geschiedenis van Bestuur & Politiek in de moderne tijd aan de RUG. De Jong is tevens Director of Studies van de Master East Asian Studies, Director of Studies van de Erasmus Mundus Master Euroculture: Europe in the Wider World, Directeur van het Centrum voor Japankunde en Wetenschappelijk coördinator/directeur Nederlands Studiecentrum Osaka-Groningen.

Laatst gewijzigd:07 oktober 2014 12:56
printView this page in: English

Meer nieuws

 • 12 februari 2019

  Het klimaatverdriet van Maarten Loonen

  De klimaatverandering op Spitsbergen; Maarten Loonen maakt het al jaren aan den lijve mee. Hij kan uren vertellen over ganzen, rendieren en gletsjers, over de onmetelijke en ons onbekende natuur. Maar het meest raakt hem de klimaatklok die voorttikt...

 • 12 februari 2019

  Eredoctoraten voor Titia de Lange en Philipp Blom

  De Rijksuniversiteit Groningen reikt tijdens de lustrumweek in juni 2019 eredoctoraten uit aan prof. dr. Titia de Lange en dr. Philipp Blom. Historicus Blom ontvangt het eredoctoraat op voordracht van prof. dr. Ann-Sophie Lehmann van de Faculteit der...

 • 07 februari 2019

  Gerrit Krolprijs voor beste Nederlandstalige essay

  De Rijksuniversiteit Groningen bestaat in 2019 405 jaar. Om dit te vieren roept het Talencentrum, in samenwerking met de Faculteit der Letteren, de Gerrit Krolprijs in het leven.