Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Tien jaar Alfasteunpunt

15 januari 2013

In 2003 startte de Rijksuniversiteit het Alfasteunpunt, een voorziening die scholieren ondersteunt bij het maken van een profielwerkstuk op het gebied van Cultuur & Maatschappij. Een groeiende groep scholieren maakte die afgelopen tien jaar van het Alfasteunpunt gebruik. Ze deden inspiratie op via de website en vroegen om advies bij het opzetten en uitvoeren van hun onderzoek.

Het Alfasteunpunt viert het 10-jarig jubileum in 2013 op verschillende manieren. Elke maand staat op de website een ander schoolvak met een prijsvraag centraal. In januari is dat Engels. Leerlingen en docenten kunnen meedoen met de verkiezing van De Grootste Brit Allertijden. Onder de inzenders wordt het boek Bring Up the Bodies (Hilary Mantel, winnaar Man Booker Price 2012) verloot.

Verder is er een BBC-reportage over Engelse studenten in Groningen te bekijken en zijn er tal van interessante, typisch Engelse onderwerpen en feitjes te ontdekken.

Naast deze acties op de website zal ook de jaarlijkse profielwerkstukprijsuitreiking in april extra feestelijk gevierd worden.

Van 2003 tot 2013

In tien jaar is er veel veranderd. Natuurlijk is het Alfasteunpunt nu actief op Twitter en is er een eigen Youtube-kanaal met filmpjes van leerlingen over hun profielwerkstuk, maar leerlingen mailen nog altijd gewoon. Het aantal vragen steeg drastisch; in het eerste jaar beantwoordde het steunpunt vijftig vragen, nu zijn het er meer dan 350 per jaar.

De voorkeur voor onderwerpen veranderden met de actualiteit. In het begin was Diaghilev populair naar aanleiding van de grote expositie in 2004 in het Groninger museum, een recent onderwerp is Propaganda in de Arabische lente. Andere onderwerpen, zoals de Franse film, zijn en blijven het onderzoeken waard. Alleen bogen de leerlingen zich in 2003 over Amélie en het genre van de romantische, fantastische film, in 2008 over Entre les murs en het Franse onderwijssysteem en in 2012 over Intouchables en de tegenstellingen in de Franse maatschappij.

Bekijk de site 10 jaar Alfasteunpunt voor meer informatie (www.rug.nl/alfasteunpunt)

Noot voor de pers

Contact: Saskia Visser
Laatst gewijzigd:22 november 2021 15:40

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...