Faculty of ArtsOur facultyNews

Rients Verschoor wint Jan Brouwer Scriptieprijs Geschiedenis

26 februari 2018
Rients Verschoor

Letterenalumnus Rients Verschoor heeft de Jan Brouwer Scriptieprijs gewonnen voor zijn scriptie 'The Abolition of Italian Democracy. A Rhetorical Discourse Analysis of the Design and Adoption of two Fascist Laws in Italy'. Op 20 april zal hij zijn prijs, een bedrag van 2.000 Euro, in het Hodshonhuis in Haarlem in ontvangst nemen.

Bluf, powerplay en framing

In zijn scriptie onderzocht Verschoor de meest cruciale van de zogeheten Leggi Fascistissime, namelijk de wet ter beperking van persvrijheid, die in 1925 door Mussolini en zijn aanhangers werd ingevoerd. Om een antwoord te krijgen op de vraag hoe het hen lukte om het parlement van een wetsvoorstel te overtuigen dat de Italiaanse democratie in het hart raakte, maakte hij een grondige analyse van alle debatten die rondom het voorstel werden gevoerd, zowel door de grondwetcommissie (Commissione dei Solini) als de Kamer van Afgevaardigden en de Senaat. Hieruit bleek onder meer dat Mussolini, geassisteerd door de Minister van Justitie Rocco, de Kamer en Senaat voor zich kon winnen door een combinatie van bluf, ‘powerplay’ en bovenal ‘framing’.

Jan Brouwer Scriptieprijs

De Jan Brouwer Scriptieprijs wordt jaarlijks door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) uitgereikt voor zeven disciplines in de geestes- en maatschappijwetenschappen. Rients’ scriptie werd voorgedragen door zijn toenmalige begeleider Dr. Rik Peters, Universitair hoofddocent bij de afdeling Geschiedenis.

Laatst gewijzigd:21 mei 2019 15:52