Skip to ContentSkip to Navigation
About us Faculty of Arts Our faculty News

Rients Verschoor wint Jan Brouwer Scriptieprijs Geschiedenis

26 februari 2018
Rients Verschoor

Letterenalumnus Rients Verschoor heeft de Jan Brouwer Scriptieprijs gewonnen voor zijn scriptie 'The Abolition of Italian Democracy. A Rhetorical Discourse Analysis of the Design and Adoption of two Fascist Laws in Italy'. Op 20 april zal hij zijn prijs, een bedrag van 2.000 Euro, in het Hodshonhuis in Haarlem in ontvangst nemen.

Bluf, powerplay en framing

In zijn scriptie onderzocht Verschoor de meest cruciale van de zogeheten Leggi Fascistissime, namelijk de wet ter beperking van persvrijheid, die in 1925 door Mussolini en zijn aanhangers werd ingevoerd. Om een antwoord te krijgen op de vraag hoe het hen lukte om het parlement van een wetsvoorstel te overtuigen dat de Italiaanse democratie in het hart raakte, maakte hij een grondige analyse van alle debatten die rondom het voorstel werden gevoerd, zowel door de grondwetcommissie (Commissione dei Solini) als de Kamer van Afgevaardigden en de Senaat. Hieruit bleek onder meer dat Mussolini, geassisteerd door de Minister van Justitie Rocco, de Kamer en Senaat voor zich kon winnen door een combinatie van bluf, ‘powerplay’ en bovenal ‘framing’.

Jan Brouwer Scriptieprijs

De Jan Brouwer Scriptieprijs wordt jaarlijks door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) uitgereikt voor zeven disciplines in de geestes- en maatschappijwetenschappen. Rients’ scriptie werd voorgedragen door zijn toenmalige begeleider Dr. Rik Peters, Universitair hoofddocent bij de afdeling Geschiedenis.

Laatst gewijzigd:21 mei 2019 15:52

Meer nieuws

 • 30 juni 2022

  Europese financiering voor netwerkbijeenkomsten over illegale handel

  Dr. Francesco Giumelli, universitair hoofddocent Internationale Betrekkingen en Internationale Organisaties van de Faculteit der Letteren, en mr. dr. Pim Geelhoed , universitair hoofddocent straf- en strafprocesrecht van de Faculteit...

 • 16 juni 2022

  Vroegmoderne bijbellezers waren kritisch en creëerden hun eigen ideale Bijbel

  Uit onderzoek van Renske Annelize Hoff blijkt dat uitgevers van zestiende-eeuwse bijbels elementen toevoegden aan bijbels die aansloten bij een actief en divers lezerspubliek, zoals samenvattingen, kaarten en leesschema’s. Zo maakten ze de Bijbel...

 • 14 juni 2022

  Cultuur? Vraag het de jongeren

  Hoe betrek je jongeren bij cultuur? Een vraag waar overheden en de cultuursector al langer mee worstelen. Studenten van de RUG bogen zich er op verzoek van de gemeente Het Hogeland over en kwamen met een oplossing.