Skip to ContentSkip to Navigation
Faculty of ArtsOur facultyNewsNews Faculty of Arts

Programma gastschrijver Joost de Vries bekend

14 juli 2015

Het programma voor het najaar 2015 van de nieuwe gastschrijver Joost de Vries is bekend. In drie openbare lezingen en een openbaar interview zal hij zich buigen over het thema ‘Volwassen worden, of niet.’ Daarnaast verzorgt hij voor RUG studenten werkcolleges over opgroeien in de literatuur en film, en over het schrijven van fictie.

Openbare Lezingen

Joost de Vries
Joost de Vries

Maandag 21 september - Testament van mijn Jeugd
Lezing en interview met Marja Pruis

Maandag 28 september - Eeuwige Jongensdromen
Over J.D. Salinger, Haruki Murakami en vooral niet volwassen willen worden

Maandag 5 oktober – Forever Young
In gesprek met Nina Polak en Franca Treur over Coming of Age in de literatuur

Maandag 12 oktober – Ironie, engagement en hopeloos idealisme
Een avond met Joost de Vries en P.F. Thomése

De lezingen zijn voor iedereen toegankelijk. Tijd en plaats: 20.00-21.30 uur Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Kaarten en meer informatie

Webshop www.sggroningen.nl
Studium Generale Groningen
Oude Boteringestraat 13, Groningen
(050) 363 5463 | studium@rug.nl

Indien voorradig zijn de kaarten op de verschillende avonden ook verkrijgbaar aan de zaal.

Werkcolleges

Alleen voor RUG-studenten!
Matthew Weiners Mad Men, J.D. Salingers The Catcher in the Rye, Lena Dunhams Girls, Nina Polaks We zullen niet te pletter slaan, Haruki Murakami’s Norwegian Wood: allemaal gaan ze op expliciete en minder expliciete manieren over kleine ervaringen die een grote impact op je blik op de wereld en je leven hebben. Welke details kiezen deze schrijvers, welke verhalen vinden ze doorslaggevend voor hun personages? In de werkcolleges lezen en bekijken we verschillende verhalen, en bespreken we wat er literair aan is, en wat de techniek erachter is. Via verschillende creative writing opdrachten werken de studenten aan een literair eindverhaal.

Data, tijd en plaats: Dinsdagen 22 en 29 september, 6 en 13 oktober 11.00 - 13.00 uur, zaal 1315.0036, Harmoniegebouw Dinsdagen 10, 17 en 24 november, 1 december 13.00 - 15.00 uur, zaal 1312.0018, Harmoniegebouw

Aanmelden

Aanmelden kan tot uiterlijk 3 september 2015 per e-mail via:

Annemieke Koning
E-mailadres: a.m.koning@rug.nl
Telefoon: 050 363 8250

Er kunnen maximaal 16 studenten deelnemen aan de werkcolleges: acht letterenstudenten en acht studenten van buiten de Letterenfaculteit. Studenten kunnen zich aanmelden met een korte geschreven motivatie en vermelding van hun studie. Voor de werkcolleges en het bijwonen van de publieke avonden staan 5 ECTS (vrije ruimte)

Over het gastschrijverschap

Sinds 1986 is er elk najaar een gastschrijver aan de Groningse universiteit verbonden. De gastschrijver verzorgt openbare lezingen en een reeks werkcolleges. In het verleden waren onder meer Rutger Kopland, Joost Zwagerman en Kader Abdolah gastschrijver aan de RUG.

Laatst gewijzigd:13 juni 2019 10:09

Meer nieuws

 • 06 september 2019

  Burgemeester Den Oudsten opent Letterenfestival op 14 september

  Op zaterdag 14 september vindt het eerste Groningse Letterenfestival plaats. Een dag waarop de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen haar deuren opent voor iedereen die belangstelling heeft voor alfa- en cultuurwetenschappen.

 • 05 september 2019

  Willem Wierbos nieuwe huisdichter RUG

  Willem Wierbos (24), student Geneeskunde, is de nieuwe huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen voor het studiejaar 2019-2020. Hij maakte indruk op de jury met zijn gedichten die midden in het studentenleven staan: ‘Willem is niet een dichter...

 • 03 september 2019

  Dictators op het eerste Letterenfestival

  Dictaturen in het Midden-Oosten kennen vele gezichten. Toch is er volgens Kiki Santing een patroon te ontdekken. Op het eerste Letterenfestival vertelt ze er meer over in een korte lezing.