Faculty of ArtsOur facultyNewsNews Faculty of Arts

Aanpak tekort leraren Duits met nieuw masterprogramma

Samenwerking van 5 universiteiten
01 december 2015
Masterprogramma Duits

Een nieuw tweejarig masterprogramma Duits, verzorgd door vijf universiteiten waaronder de Rijksuniversiteit Groningen, moet gaan voorzien in de grote vraag naar eerstegraads docenten Duits in het voortgezet onderwijs. Het nieuwe programma gaat in september 2016 van start.

Het masterprogramma Duits start als pilot. Als de resultaten goed zijn, worden meer universitaire programma’s ontwikkeld om goed gekwalificeerde eerstegraads docenten voor de schooltalen in het middelbaar onderwijs op te leiden.

Middelbare scholen hebben al jaren grote moeite om docenten Duits te vinden. Er is nauwelijks aanbod van geschikte en gekwalificeerde docenten, zeggen schoolleiders. Oudere docenten gaan met pensioen, lerarenopleidingen leveren te weinig docenten Duits af, en er zijn al jaren te weinig studenten Duits om aan de vraag naar eerstegraads leraren Duits te kunnen voldoen. De nieuwe master richt zich op studenten met een ander bachelordiploma dan Duitse Taal en Cultuur.

De nieuwe master wordt gezamenlijk aangeboden door de Universiteit van Amsterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Leiden, Radboud Universiteit en Universiteit Utrecht. Op dit moment worden docenten geworven voor de nieuwe opleiding. De Universiteit Leiden is penvoerder van het programma.

De nieuwe master is nadrukkelijk bedoeld voor studenten die een ander bachelordiploma hebben dan Duits. Zij dienen wel te beschikken over een minimumniveau aan Duitse taalvaardigheid en voorkennis op het vlak van de Duitse taal en cultuur, bijvoorbeeld opgedaan in een van de brede bacheloropleidingen die de laatste jaren zijn gestart.

Het nieuwe masterprogramma bevat de volgende onderdelen: taalvaardigheid, vakinhoudelijke kennis (basismodules en verdiepingsvakken) en didactiek. Studenten die het programma na twee jaar voltooien, kunnen met een eerstegraads bevoegdheid les geven aan onder meer eindexamenklassen van het vwo.

Het ministerie van OCW steunt het initiatief en hoopt dat de nieuwe masteropleiding bijdraagt aan de oplossing van het probleem van het grote tekort aan gekwalificeerde leraren Duits in het voortgezet onderwijs.

Noot voor de pers

Meer informatie over de inhoud van dit persbericht:
drs. Simone Wolff, onderwijscoördinator van de Universiteit Leiden, telefoon: 071 527 4024.
Contactpersoon Rijksuniversiteit Groningen:
Prof. Dr. Dirk-Jan Wolffram, afdelingsvoorzitter Europese talen en culturen, telefoon: 050 363 7699

Voor de inhoud van het programma: www.tochleraarduits.nl

Laatst gewijzigd:13 juni 2019 10:43