Faculty of ArtsOur facultyNewsNews Faculty of Arts

Boek over praktijkonderzoek naar actieve lezers gepresenteerd

‘Gedeelde literatuur: Cultuuroverdracht in leesgroepen’
13 oktober 2015
Cover

Deze week verschijnt “Gedeelde literatuur: Cultuuroverdracht in leesgroepen”, een handzaam boek vol recent praktijkonderzoek naar actieve lezers, samengesteld door dr. Sandra van Voorst. In Gedeelde literatuur worden de resultaten gepresenteerd van een bijzonder onderzoeksproject, waarin de Stichting Senia, de Bibliotheek Eemland, de Groninger Forum Bibliotheek en de Rijksuniversiteit Groningen samenwerkten. De eerste exemplaren werden vrijdag 9 oktober op een symposium in Amersfoort door drie studenten uitgereikt aan vertegenwoordigers van de bibliotheken en Senia.

Op onderzoek in de wereld van leesgroepen

Nederland is rijk aan leesgroepen. Groepen die met elkaar discussiëren over romans, over non-fictie of poëzie. Deze lezers kunnen met elkaar uitwisselen wat ze van een boek vinden, wat ze erin herkennen of wat voor inzichten het hen heeft opgeleverd… en nog zoveel meer. Dat is niet alleen interessant voor de lezer en de leesgroep, ook wetenschappers hebben belangstelling voor actieve lezers en hun discussies. Het zegt ons iets over de waarde van literatuur in de samenleving. In welke literatuur zijn deze gemotiveerde lezers geïnteresseerd en waarom? Verschillen leesgroepen in de manier waarop ze over boeken discussiëren? Wat is het geheim van een geslaagde discussie?

Gewapend met deze en andere vragen gingen achttien masterstudenten van de Faculteit der Letteren op onderzoek uit in de wereld van de leesgroepen. Dankzij de samenwerking met de bibliotheken en de landelijke organisatie Senia waarvan bijna 750 leesgroepen lid zijn, werd het mogelijk om echt een beeld te krijgen van wat er gebeurt. Honderden enquêtes werden ingevuld, tientallen leesgroepen kregen bezoek en experts werden geïnterviewd. Dit veldonderzoek werd gekoppeld aan theorieën over leesgroepen en cultuuroverdracht. In Gedeelde literatuur gaat het niet alleen over traditionele leesgroepen, ook onderzoek naar online leesgroepen, literaire evenementen en mogelijkheden voor leesgroepen in de gevangenis komen erin aan bod.

Dit project werd mogelijk dankzij een Alfa Meerwaarde subsidie van NWO en werd ondersteund door de RUG-wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie.

Meer informatie: drs. S.J. (Saskia) Visser

Uitreiking