Faculty of ArtsOur facultyNewsNews Faculty of Arts

Voortzetting opgraving vrachtschip Dronten onder leiding van hoogleraar Maritieme Archeologie Andre van Holk

25 juni 2015

Van 24 juni t/m 31 juli wordt in Dronten de opgraving van het scheepswrak uit de 17e eeuw die in de zomer van 2014 is gestart, voortgezet. De opgraving wordt uitgevoerd door de International Fieldschool for Maritime Archaeology Flevoland (IFMAF) en begeleid door Andre van Holk, hoogleraar Maritieme Archeologie, en scheepsarcheoloog drs. Laura Koehler. Met dit tweede deel hopen de onderzoekers het type, de afmetingen en het laadvermogen van het schip te bepalen. Het wrak wordt in zijn geheel opgegraven en na documentatie afgevoerd.

Vorig jaar werd in het wrak een complete stookplaats met kookgerei zoals een koperen koekenpan en aker, diverse borden en een volledig intact kruikje gevonden. Een verrassing was het majolica sierbord, waarvan onder de 30.000 voorwerpen in het Nationaal Depot voor Scheepsarcheologie geen vergelijkbaar exemplaar aanwezig is. In de wintermaanden van 2014 werd hard gewerkt aan het onderzoek van deze vondsten en opnieuw werden de onderzoekers verrast: tijdens het schoonmaken van de haardplaat (onderdeel van de stookplaats) kwam een duidelijk zichtbare afbeelding van een Romeinse soldaat tevoorschijn met het jaartal 1638. De komende tijd wordt er onderzocht of er vergelijkbare haardplaten bestaan. Naast deze vondsten is er een grote hoeveelheid turf aangetroffen. Het is de hoop van onderzoekers dat het tweede deel van de opgraving nieuwe vondsten en meer informatie oplevert. Hierdoor hoopt men de vondsten beter te kunnen duiden en te ontdekken of turf inderdaad de hoofdlading was van het schip.

IFMAF

De International Fieldschool for Maritime Archaeology Flevoland (IFMAF) voert de opgraving uit met studenten, onderzoekers en amateur-archeologen. De IFMAF is een samenwerking tussen provincie Flevoland, gemeente Lelystad, Rijksuniversiteit Groningen, Nieuw Land en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Deze partijen hebben in 2006 een samenwerkingsovereenkomst getekend om het maritiem archeologisch universitair onderwijs en onderzoek te versterken.

Opgravingsteam

Het opgravingsteam bestaat uit archeologiestudenten van diverse universiteiten, amateurarcheologen van AWN Flevoland en een  team  van medewerkers van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Rijksuniversiteit Groningen en Nieuw Land. De studenten krijgen met deze fieldschool de kans om ervaring op te doen en houden via een weblog bij wat hun bevindingen zijn.

Publieksdag 11 Juli

Op zaterdag 11 juli van 11.00 tot 16.00 is het mogelijk om de opgraving van het schip bij te wonen aan de Rietweg 17 in Dronten. Tijdens de publieksdag zal het wrak goed zichtbaar zijn en worden er vondsten tentoongesteld. Iedereen kan vragen stellen aan de archeologen, die zullen vertellen over hun bevindingen tot nu toe. De eigenaren van het land, familie Meijering van Biologisch Landbouwbedrijf Meijering en Bio Erf17*, verkopen tijdens de publieksdag verse biologisch geteelde groenten én op het erf is een  springkussen voor kinderen.

Locatie: Rietweg 17, Dronten

website IFMAF