Skip to ContentSkip to Navigation
Faculty of ArtsOur facultyNewsNews Faculty of Arts

Arctisch Centrum bestaat 45 jaar

20 januari 2015

Deze maand is het precies 45 jaar geleden dat het Arctisch Centrum aan de Rijksuniversiteit Groningen is opgericht. Hoogtepunt van dit lustrumjaar wordt de bijzondere interdisciplinaire SEES expeditie onder leiding van Maarten Loonen naar een moeilijk bereikbaar deel van Spitsbergen waar 50 Nederlandse wetenschappers aan deelnemen.

Van samenwerkingsverband tot internationaal onderzoeksinstituut

In 1970 begon het Arctisch Centrum als een samenwerkingsverband van geïnteresseerde wetenschappers die de talen en culturen van de circumpolaire gebieden bestudeerden en samen symposia en tentoonstellingen organiseerden. Inmiddels is ze uitgegroeid tot een gerenommeerd en internationaal bekend onderzoeksinstituut.

Vanaf 1979 ging het Arctisch Centrum een nieuwe richting op en werd het meer een onderzoeksinsituut. Louwrens Hacquebord speelde hierbij een cruciale rol met zijn archeologische opgravingen onderzoek naar de 17e eeuwse walvisnederzetting Smeerenburg. Onder zijn leiding ontwikkelde het Arctisch Centrum zich tot een multidisciplinair onderzoekscentrum. Zo werd in het begin van de jaren ’90 het Arctisch Centrum uitgenodigd om Nederland te vertegenwoordigen in internationale Arctische organisaties. Het Arctisch Centrum draagt bij aan onderzoek via de werkgroepen van de Arctische Raad op het gebied van biodiversiteit, vervuiling en duurzame ontwikkeling. Binnen Nederland geeft het Arctisch Centrum advies aan overheid en bedrijfsleven en huist zij een nationaal netwerk van poolonderzoekers: het Willem Barentsz Poolinstituut. Het Arctisch Centrum geeft onderzoekers en studenten de mogelijkheid onderzoek te doen in de poolstreken. Daartoe heeft het ook een eigen onderzoeksstation op Spitsbergen: het Nederlands Poolstation.

Sinds 2013 is Peter Jordan directeur. Hij is specialist in circumpolaire jagers en verzamelaars en de inheemse volkeren van Siberië. Hij is o.a. eindredacteur van het vorig jaar uitgebracht prestigieuze Oxford Handbook over het hedendaags jagers-verzamelaars onderzoek. Sinds de jaren ’90 werkt Maarten Loonen als bioloog op Spitsbergen en Frits Steenhuizen als milieudeskundige aan vervuilende stoffen. Meer recent werkt Frigga Kruse als archeoloog aan de industriële exploitatie van het poolgebied en coördineert Annette Scheepstra het Willem Barentsz Poolinstituut. Daarnaast heeft het Arctisch Centrum een jonge groeiende en diverse groep promovendi aan zich verbonden. Regelmatig zijn er gastonderzoekers, zoals nu een uit het Siberische Nenet afkomstige antropoloog. Studenten van verschillende studies volgen onderwijs aan het Arctisch Centrum, zowel in de master als in de bachelor fase. Tot slot kent het Arctisch Centrum ook een actieve groep vrijwilligers die onder de naam IMAKA maandelijks publiekslezingen organiseert.

Afgelopen week verscheen weer een nieuw boek van oud-directeur Hacquebord over de exploitatie van het poolgebied onder de titel Wingewest, woongebied en wildernis bij Atlas contact. Ook Peter Jordan heeft een nieuw boek uitgebracht over inheemse Siberische culturen.

Meer informatie

Peter Jordan: p.d.jordan@rug.nl

www.rug.nl/arcticcentre

Laatst gewijzigd:09 mei 2019 17:33

Meer nieuws

 • 06 september 2019

  Burgemeester Den Oudsten opent Letterenfestival op 14 september

  Op zaterdag 14 september vindt het eerste Groningse Letterenfestival plaats. Een dag waarop de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen haar deuren opent voor iedereen die belangstelling heeft voor alfa- en cultuurwetenschappen.

 • 05 september 2019

  Willem Wierbos nieuwe huisdichter RUG

  Willem Wierbos (24), student Geneeskunde, is de nieuwe huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen voor het studiejaar 2019-2020. Hij maakte indruk op de jury met zijn gedichten die midden in het studentenleven staan: ‘Willem is niet een dichter...

 • 03 september 2019

  Dictators op het eerste Letterenfestival

  Dictaturen in het Midden-Oosten kennen vele gezichten. Toch is er volgens Kiki Santing een patroon te ontdekken. Op het eerste Letterenfestival vertelt ze er meer over in een korte lezing.