Skip to ContentSkip to Navigation
Faculty of ArtsOur facultyNews

Wellcome Grant voor dr. Monika Baár

03 oktober 2014

Dr. Monika Baár ontving onlangs een Wellcome Grant voor haar onderzoeksproject ‘Ogen die leiden: de geschiedenis van de blindengeleidehonden in Groot-Brittannië’. De Wellcome Grant wordt uitgegeven door Wellcome Trust, een organisatie die biomedisch onderzoek en de medische geesteswetenschappen ondersteunt met het doel de gezondheid van mens en dier te verbeteren.

Over het onderzoek

Het onderzoek van dr. Baár richt zich op de geschiedenis van het training en gebruik van blindengeleidehonden en reflecteert op het nut in de hedendaagse maatschappij. Het project bestudeert de medische waarde van geleidehonden, vooral hun status als ‘mobiliteitshulpmiddelen met hersens’. Verder wordt ook de therapeutische betekenis van de honden onderzocht – de manier waarop zij bijdragen tot een betere integratie van blinden in de maatschappij en hun levenskwaliteit.

De eerste professionele blindengeleidehondenschool ter wereld opende in 1916 haar deuren in Oldenburg om de in de Eerste Wereldoorlog door gifgas blind geworden soldaten te helpen. Hiermee begon een nieuwe fase in de verhouding tussen mens en dier. Het Duitse experiment was een groot succes en vond navolging in Europa, Noord-Amerika en later in andere regio’s van de wereld. Complicerend was dat iedere maatschappij anders omgaat met honden en met blinden. De training moest altijd aan specifieke omstandigheden worden aangepast. Het onderzoek bestudeert hoe Groot-Brittannië, waar aanvankelijk met argusogen naar het Duitse initiatief werd gekeken, zich tot het leidende ‘blindengeleidehond-land’ ter wereld ontwikkelde.

Over Monika Baár

Dr. Monika Baár is werkzaam als Rosalind Franklin Fellow bij de afdeling Geschiedenis. Ze is gespecialiseerd in moderne, culturele Europese geschiedenis en haar nieuwe onderzoek richt zich op de geschiedenis van dieren en de geschiedenis van gehandicapte mensen.

Laatst gewijzigd:09 mei 2019 17:34

Meer nieuws

 • 20 mei 2019

  Aanstaand eredoctor Philipp Blom: een offroad historicus

  Vóór onze afspraak is aanstaand eredoctor historicus en filosoof Philipp Blom gebriefd dat hij zal worden ondervraagd over zijn werk en missie. Werk oké, maar een missie? 'Die heb ik niet', zegt Philipp Blom in vloeiend Nederlands aan de telefoon vanuit...

 • 06 mei 2019

  De sporen van een kampcommandant

  Journalist en tv-maker Ad van Liempt beschrijft in zijn biografie hoe de Duitse commandant van kamp Westerbork, Albert Gemmeker, weg kwam met zijn daden – maar in Duitsland nog jarenlang vreesde voor nieuwe straf.

 • 02 mei 2019

  Kampcommandant Gemmeker jarenlang bevreesd voor nieuwe rechtszaak

  Albert Gemmeker, commandant van kamp Westerbork, staat te boek als een correcte commandant, die volhield niet geweten te hebben wat er met de joden gebeurde. Hij kwam weg met een milde straf, maar werd later in Duitsland nog lange tijd onderzocht door...