Skip to ContentSkip to Navigation
Faculty of ArtsOur facultyNews

Scriptieprijs Werkgroep Zeventiende Eeuw voor Alisa van de Haar

03 september 2014

De Groningse aio Alisa van de Haar heeft de Scriptieprijs 2014 van de Werkgroep Zeventiende Eeuw gewonnen. Zij ontving de prijs voor haar scriptie Fearing No Bad Rumours: Rebuilding Identity after Migration in the Works of Peeter Heyns (1537-1598), die zij schreef ter afsluiting van de research master Classical, Medieval and Renaissance Studies aan de RUG. Scriptiebegeleider was Bart Ramakers.

De prijs (een bedrag van €500 en de publicatie van een bewerking van haar scriptie in het tijdschrift De zeventiende eeuw) werd haar toegekend tijdens het jaarlijkse congres van de Werkgroep in Groningen. Van de Haar is sinds 1 september 2013 werkzaam als aio voor het onderzoeksproject A Tale of Two Tongues: The Interplay of Dutch and French in the Literary Culture of the Low Countries, 1550-1600(Faculteit der Letteren).

Uit het juryrapport

De winnende inzending is volgens de jury een zeer originele en indrukwekkende scriptie die ervan getuigt dat de auteur greep heeft op historiografische en methodologische discussies én theorievorming van heel diverse aard. Bovendien is de scriptie volgens de jury goed opgebouwd en bijzonder goed geschreven.

Bij elk onderdeel van haar onderzoek gaat ze op zelfbewuste en professionele manier in dialoog met eerdere studies, en evalueert ze de methode die ze zelf heeft gevolgd. In haar conclusie laat ze niet alleen goed zien wat haar methode bijdraagt aan de bestaande historiografie over Heyns, maar ook wat de richting van verder historisch onderzoek naar migratie, identiteit en cultuur zou moeten zijn.

Over de Werkgroep Zeventiende Eeuw

De Werkgroep streeft naar wetenschappelijke bestudering van het culturele erfgoed van de zeventiende-eeuwse Nederlanden op basis van een interdisciplinaire aanpak. Niet alleen in het tijdschrift De Zeventiende Eeuw komt dit streven naar voren, maar ook in het jaarlijkse congres van de Werkgroep.

Meer informatie: Communicatie Letteren

Laatst gewijzigd:09 mei 2019 17:34

Meer nieuws

 • 16 juli 2019

  Anthonya Visser nieuwe decaan Faculteit der Letteren

  Het College van Bestuur van de RUG benoemtprof. dr. Anthonya (Thony) Visser per 1 november 2019tot nieuwe decaan van de Faculteit der Letteren, voor een periode van vier jaar. Het faculteitsbestuur van Letteren is er trots op een ervaren academische...

 • 16 juli 2019

  Anthonya Visser nieuwe decaan Faculteit der Letteren

  Het College van Bestuur van de RUG benoemtprof. dr. Anthonya (Thony) Visser per 1 november 2019 tot nieuwe decaan van de Faculteit der Letteren

 • 16 juli 2019

  13 Veni-subsidies voor jonge Groningse onderzoekers

  Dertien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en het UMCG krijgen van NWO een Veni-subsidie in het kader van de Vernieuwingsimpuls. Een mooi resultaat; vorig jaar ontvingen twaalf Groningers een Veni. Veni-subsidies zijn bestemd voor...