Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOnderwijs Faculteit der LetterenBachelor

Welke bachelorstudie past bij jou?

Studiekeuzetips
Studiekeuze
Studiekeuze

Het kiezen van de juiste studie valt niet altijd mee. Misschien weet je al een hele tijd wat je wilt worden (bijvoorbeeld piloot of arts), dan is je studiekeuze ongetwijfeld snel gemaakt. Maar de kans is groot dat je voorkeur en interesses uitgaan naar meerdere vakgebieden en je niet weet welke studie daar het beste bij aansluit.

Bij de meeste taal- en cultuurstudies is vooraf lastig te zeggen in welk beroep of welke sector je terecht zult komen. Misschien vind je dat vreemd klinken, maar je kunt het beslist als een voordeel zien: je bent flexibel. Met een afgeronde academische taal- en cultuuropleiding beschik je over vaardigheden die in uiteenlopende functies en werkkringen uitstekend van pas komen. Je kunt analytisch denken, beargumenteerd schrijven en duidelijk presenteren. Je kunt snel conclusies uit stukken trekken én je spreekt één of meerdere talen vloeiend. Werkgevers vinden vaak dat afgestudeerden taal- en cultuurstudenten daar hoger op scoren dan andere studenten.

Onthoud dat je studiekeuze niet bepalend is voor de rest van je leven; veel mensen komen terecht op een ander terrein dan waar ze voor zijn opgeleid. Kies daarom een opleiding waar je op dit moment een goed gevoel bij hebt.

De Faculteit der Letteren biedt verschillende bacheloropleidingen met goede perspectieven op een succesvolle carrière. Hieronder volgen enkele tips om je op weg te helpen in je keuzeproces.

Tips bij het kiezen van je studie

 1. Bezoek voorlichtingsevenementen en stel veel vragen
  Tijdens voorlichtingsevenementen zijn studieadviseurs, voorlichters en /of studenten aanwezig die al je vragen over de studie van je keuze kunnen beantwoorden.
 2. Bestel brochures en vergelijk opleidingen
  Op de webpagina’s van de bachelor opleidingen staat overal de mogelijkheid om online een brochure aan te vragen. Lees de brochures goed door en vergelijk de opleidingen die je leuk lijken.
 3. Bekijk of je voldoet aan de toelatingseisen
  Goed nieuws: bij bijna alle Letteren bacheloropleidingen word je met elk VWO profiel toegelaten. Soms kan het echter wel handig zijn om bepaalde vakken in je pakket te hebben. Op de webpagina’s van de opleidingen vind je overal een kopje toelating en/of aanmelding met meer informatie hierover per opleiding.
 4. Volg een studiekeuze workshop of mail de studiekeuzecoaches
  Loop je echt vast in het maken van je keuze? Volg dan een studiekeuze workshop. Je kunt je vragen ook mailen aan één van de studenten die je kunnen helpen als studiekeuzecoaches.
 5. Kom proefstuderen
  Ben je nieuwsgierig hoe het er op een universiteit nu echt aan toe gaat? Kom dan naar de universiteit voor het programma ‘Een dag student’ of een meeloopdag en kruip in de huid van een student.
 6. Maak je profielwerkstuk binnen een Letteren-thema
  Het Alfasteunpunt, onderdeel van de Faculteit der Letteren, kan je helpen bij het maken van een profielwerkstuk of een andere opdracht op het gebied van Cultuur en Maatschappij.
 7. Neem deel aan een matchingactiviteit
  Tijdens een matchingactiviteit check je of jij en de studie bij elkaar passen. Matching is verplicht voor Nederlandse studenten, maar elke opleiding doet de procedure een beetje anders. Je krijgt bericht hierover zodra je je hebt aangemeld voor een studie.

Op de studiekiezers portal van de RUG lees je meer informatie over het kiezen van een studie. Daar vind je bijvoorbeeld alles over de verschillen tussen HBO en WO, valkuilen en studiekeuzeworkshops. Bekijk hier alle bacheloropleidingen van de Faculteit der Letteren. Veel succes met je keuze!

Laatst gewijzigd:05 maart 2019 11:26
printView this page in: English