Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOnderwijs Faculteit der LetterenBachelorNederlandse taal en cultuur

Janette Bosma

Bachelorstudent Nederlandse Taal en Cultuur
Janette

Over Janette

Ik ben Janette Bosma, 19 jaar oud en ik studeer Nederlandse Taal en Cultuur aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Ik zit momenteel in het tweede jaar van de studie en het bevalt me ontzettend goed. Ik ben opgegroeid in een klein dorpje in Friesland, maar toen ik ging studeren in Groningen ben ik ook direct hier gaan wonen om zo het studentenleven zo veel mogelijk mee te maken. Ik hou van kunst, poëzie, paardrijden en lezen. Naast het studeren zit ik in het bestuur van de studievereniging van Nederlands, ZaZa.

Waarom Nederlandse Taal en Cultuur

Ik heb gekozen voor Nederlandse Taal en Cultuur omdat ik geschiedenis en taal altijd al interessant heb gevonden. De lessen Nederlands over literatuurgeschiedenis en poëzie vond ik zo leuk dat ik daarna ben gaan kijken bij de studie Nederlands. Op een open dag vertelde een student mij over de diverse vakken van de studie, dit maakte mij nog enthousiaster omdat ik afwisseling bij het studeren belangrijk vind. Zo heb je bij Nederlands de letterkunde, taalkunde en de taalbeheersing. Van elk studiegebied volg je per blok een vak zodat je altijd met verschillende onderwerpen bezig bent. Zelf vind ik tot nu toe de taalkunde het leukst, het gaat hierbij over het ontstaan, het aanleren en de grammatica van een taal.

Waarom Groningen?

Ik heb nooit tussen verschillende steden getwijfeld. In Groningen was de dichtstbijzijnde universiteit en ik voelde me er meteen op mijn plek. Het is een levendige stad waar altijd iets te doen is. Door de vele studenten zijn er ontzettend veel verenigingen waar je iets bij kunt doen, denk aan sportverenigingen, studentenverenigingen of studieverenigingen. Hierdoor maak je snel vrienden en voel je je snel thuis in de stad.

Toekomst

Vaak wordt er bij Nederlands direct aan het onderwijs gedacht, maar dat hoeft helemaal niet. Ik vind het lastig om te zeggen wat ik precies wil gaan doen later. Het is wel fijn om te weten dat je door de vele masters en vrije ruimte nog veel kanten op kunt. Komend jaar ben ik van plan om vakken van Kunstgeschiedenis erbij te volgen. Een baan waarbij ik Nederlands en kunstgeschiedenis kan combineren lijkt mij erg leuk, bijvoorbeeld in de culturele sector.

Gouden tip

Probeer bij zo veel mogelijk verschillende studies te gaan kijken, ook al lijken ze je op het eerste gezicht niet erg leuk. Vaak zie je in het echt weer hele andere kanten van een studie. En op deze manier heb je in ieder geval alles eraan gedaan om de juiste keuze te maken!

Laatst gewijzigd:17 november 2017 10:35