Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOnderwijs Faculteit der LetterenBachelorMidden-Oostenstudies

Bertien Martens

Bachelorstudent Midden-Oostenstudies
Bertien Martens
Bertien Martens

Over Bertien

Mijn naam is Bertien Martens, 20 jaar oud en ik studeer Midden-Oostenstudies aan de Rijksuniversiteit Groningen. Op dit moment zit ik mijn derde jaar. Zelf kom ik van het platteland in Drenthe maar inmiddels woon ik alweer bijna twee jaar in Groningen. Naast de studie ben ik actief bij onze studievereniging Siduri, zit ik bij een studentenvereniging en ben ik actief bij een politieke jongerenorganisatie.

Waarom Midden-Oostenstudies?

In mijn ogen is het Midden-Oosten de meest interessante regio in de wereld. Er gebeurt ongelooflijk veel en het is bijna dagelijks in het nieuws. Vanuit de hele wereld is er ontzettend veel aandacht voor deze regio vanwege economische belangen (olie), politieke belangen (Iran, Israël, Saoedi-Arabië, terrorisme maar ook zeker Rusland en de VS) en maatschappelijke belangen (religie, vluchtelingen en verschillende bevolkingsgroepen). De regio heeft een enorme geschiedenis en om beter te kunnen begrijpen wat er zich hier allemaal afspeelt, besloot ik deze studie te gaan doen. De studie focust zich op een enorm gebied van Marokko tot Afghanistan waarbij je de achtergrond van het hedendaagse Midden-Oosten leert begrijpen. In het eerste jaar bestaat dit vooral uit het creëren van een brede basis door je te verdiepen in de geschiedenis en verschillende religies. Vanaf dan ga je je verdiepen in bepaalde landen en bepaalde gebeurtenissen (bijvoorbeeld de Arabische Lente of het Arabisch-Israëlisch conflict). Daarnaast vond ik het erg belangrijk dat ik een taal kon leren tijdens mijn studie. Bij Midden-Oostenstudies krijg je die kans door of voor Arabisch of Hebreeuws te kiezen en in het tweede jaar naar het buitenland te gaan, een absoluut hoogtepunt van de studie waarbij je niet alleen je taal verbetert maar ook enorm veel leert over het land waar je leeft. Door de bachelor te volgen, krijg je een goed beeld van wat er precies speelt in de regio en waarom.

Waarom Groningen?

Voor mij was de keuze voor Groningen eigenlijk niet zo moeilijk. In Groningen ligt de focus bij deze studie op vandaag de dag. Zelf heb ik gemerkt dat dit op andere universiteiten die ook deze studie aanbieden soms wat minder is. In Groningen zijn de collegereeksen zo ingericht dat je het moderne Midden-Oosten leert te begrijpen. Daar komt bij dat Groningen voor mij het dichtste bij was en dat de stad jaar op jaar weer wordt uitgeroepen tot leukste studentenstad van Nederland. Er is ontzettend veel te doen en voor ieder wat wils. Absoluut een aanrader.

Toekomst

Op dit moment weet ik absoluut nog niet wat ik na mijn studie wil gaan doen. Na de bachelor ga ik zeker ook deze master volgen en misschien nog wel een extra master. Toch lijkt het me steeds leuker om onderzoek te gaan doen of bijvoorbeeld te werken voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarnaast zijn er genoeg andere mogelijkheden zoals journalistiek, diplomatiek, het bedrijfsleven of tolk.

Gouden Tip

Doe iets wat je leuk vindt. Dit klinkt misschien wat cliché, maar als je iets kiest waar je je honderd procent voor in wilt zetten, wordt de studie een stuk interessanter en makkelijker en zul je geen spijt hebben van je keuze.

Laatst gewijzigd:17 november 2017 10:32