Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOnderwijs Faculteit der LetterenBachelor

Reinder Klinkhamer

Bachelorstudent Geschiedenis
Reinder Klinkhamer

Over Reinder Klinkhamer

Mijn naam is Reinder Klinkhamer, ik ben 20 jaar oud en ben dit jaar aan het derde jaar van de studie geschiedenis begonnen. Twee jaar geleden verhuisde ik vanuit het kleine Meppel (een stadje in Zuid-West Drenthe) naar Groningen om hier te studeren. Inmiddels ben ik naast mijn hobby’s - middeleeuws re-enactment en het bespelen van de accordeon -, ook actief in de studievereniging GHD Ubbo Emmius. Ook ben ik afgelopen jaar begonnen met het hobbymatig volgen van een cursus 16e en 17e eeuws schrift en Russische taalvaardigheidsvakken. Binnen de studie Geschiedenis ben ik steeds actiever geworden, zo neem ik dit jaar voor het tweede jaar op rij zitting in de opleidingscommissie en vervul ik de rol van studentmentor.

Waarom Geschiedenis Bachelor?

Sinds mijn kindertijd ben ik altijd vooral bezig geweest met het verleden, als kind speelde ik afwisselend koning, ridder en piraat. Later, zeker door mijn hobby (re-enactment) is mijn passie voor het verleden slechts geïntensiveerd. Het kwam dan ook niet als een verassing dat ik vanaf de middelbare school altijd het plan heb gehad geschiedenisleraar te worden. Nadat ik de toenmalige webklassen van de opleiding Geschiedenis aan de RUG met succes had afgerond en aan de matchingsdag had meegedaan wist ik het zeker; ik moest en zou geschiedenis studeren.

Waarom Groningen?

Toen ik moest beslissen in welke stad ik Geschiedenis wilde studeren kwam ik min of meer uit op de keuze tussen Utrecht, Nijmegen en Groningen. De stad Utrecht kende ik nauwelijks en ook kende ik geen andere mensen die hier gingen studeren. Nijmegen kende ik beter maar ook hier kende ik geen andere studenten. Groningen daarentegen was de stad waar mijn zowel mijn opa en oma als mijn oom en tante wonen, mijn vader opgroeide en waar bovendien de meeste van mijn vrienden van de middelbare school ook gingen studeren. Groningen kende ik als zeer jonge, vertrouwde maar bovenal gezellige stad. Een beeld dat tijdens de KEI-week slechts bevestigd werd. Toen ik via een van mijn vrienden van de middelbare school ook nog aan een kamer kon komen lag mijn keuze eigenlijk al vast.

Toekomst

De reden dat ik Geschiedenis ging studeren was mijn wens om geschiedenisleraar te worden. Een jaar in Groningen deed deze wens echter volledig verdwijnen. Na enkele onderzoekscolleges met goed gevolg afgerond te hebben en mij steeds meer binnen de opleiding en de universiteit bewogen te hebben besloot ik dat ik mijn ambities moest bijstellen. Op dit moment zou ik komend jaar graag de onderzoeksmaster in Groningen gaan volgen om mij zo verder te ontwikkelen op het gebied van het doen van onderzoek en mogelijk op een dag les te kunnen geven aan de universiteit.

Gouden tip

Of een tip goud is hangt natuurlijk af de persoon. Voor mij was de keuzevrijheid die je als student Geschiedenis geniet aan de Rijksuniversiteit een echte openbaring. Mijn tip aan alle aanstaande studenten is dan ook om goed na te denken wat je met je studententijd bereiken wil en vervolgens alle mogelijke stappen in die richting te ondernemen. Deze opleiding geeft zoveel mogelijkheden dat ik iedereen aanraad hun doel helder te hebben, zodat de vele keuzes waar je ongetwijfeld mee te maken krijgt weloverwogen genomen kunnen worden.

Laatst gewijzigd:22 maart 2019 08:36
printView this page in: English