Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOnderwijs Faculteit der LetterenBachelorArcheologie

Jelke Take

Bachelorstudent Archeologie
Jelke Take
Jelke Take

Over Jelke

Ik ben Jelke Take, 19 jaar oud en ik studeer Archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Momenteel zit ik in het tweede jaar. Ik kom uit een kleine stad in Overijssel maar woon inmiddels al anderhalf jaar in het mooie Groningen. Naast mijn studie ben ik actief bij onze studievereniging Bachur, in de faculteitsraad en bij een politieke jongerenorganisatie.

Waarom Archeologie?

Het verleden heeft mij altijd al gefascineerd. Vanaf een vrij jonge leeftijd vond ik het al razend interessant om te lezen over de oude beschavingen van de Grieken en de Romeinen maar ook de jongere Middeleeuwen en de Prehistorie. In historische musea hield ik mij uren zoet met het bezichtigen van de museumstukken en de verbeelding van hoe deze duizenden jaren eerder gemaakt en gebruikt zouden zijn. Vanaf ongeveer groep 5 van de lagere school stond het al wel vast; ik wilde archeoloog worden. Archeologie levert ons aan de hand van opgegraven materiaal kennis over het verleden. Het biedt ons een andere inkijk dan geschreven bronnen, en probeert de alledaagsheden maar ook de bijzonderheden van mensen en duizend jaar oude culturen. De vragen die archeologie tackelt zijn eindeloos: Waarom bouwde men hunebedden? Waarom gingen mensen landbouwen in plaats van jagen en verzamelen en wat betekenen die veranderingen voor de ontwikkeling van de maatschappij toen? Wat doet een cultuur veranderen? Archeologie brengt langdurige processen in beeld, en verhaalt over onze ontwikkeling als mens en maatschappij. Ik vind het daarnaast prachtig om op een opgraving te staan, en er is voor mij niets mooiers dan het onthullen van materiaal dat duizenden jaren eerder door andere mensen is gemaakt en voor het laatst is vastgehouden. De studie Archeologie biedt een mooie combinatie van interessante theorie en een enerverende praktijk.

Waarom Groningen?

Er zijn niet veel universiteiten in Nederland waar je Archeologie kunt studeren. Groningen sprong er voor mij echt uit, omdat de studie kleinschalig is. Je merkt vanaf moment één dat zowel de docenten als de studenten oprecht betrokken zijn. Daarnaast onderscheidt het bachelor programma hier in Groningen zich van de anderen omdat het de studenten de vrijheid biedt in het tweede jaar te kiezen tussen verschillende thema’s, periodes en regio’s en het tegelijk de studenten goed klaarstoomt voor de praktijk.

De toekomst

Ik zou na mijn bachelor graag ook een master in archeologie doen, waar en welke precies weet ik nog niet. De opties die ik heb na mijn studie zijn erg breed en ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik wil doen. Er is veel vraag naar archeologen in de commerciële archeologie, maar werken in een museum of aan de slag gaan met cultuurbeleid lijkt mij ook razend interessant. Gelukkig heb ik nog veel tijd om er achter te komen wat het best bij mij past.

Gouden tip

Hoe cliché het ook klinkt: wanneer het aankomt op studiekeuze, kies iets wat je écht leuk vindt en waar je passie voor hebt. Als de studie jouw interesse voor de stof blijft wekken wordt je er ook goed in, en je kan later nooit spijt hebben dat je niet gekozen hebt voor datgene waar jouw hart ligt.

Laatst gewijzigd:06 februari 2018 10:45