Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOnderwijs Faculteit der LetterenBachelorMinoren

Muziekwetenschap

Minor

Wie muziek studeert bij Kunst, Cultuur en Media krijgt inzicht in het brede spectrum van theoretische, historische en sociologische perspectieven dat bij de bestudering van muziek gebruikt wordt. In de drie kerncursussen doorloopt het programma een grote variëteit van muziekgenres, van Europese kunstmuziek tot Amerikaanse populaire muziek en geeft daarbij inzicht in de analytische methodologieën, die studenten leren om de esthetiek van muziek, de concrete omgang met muziek en de culturele waarden die bij de uiteenlopende muziekgenres een rol spelen op een kritische manier te onderzoeken. Dankzij deze cursussen zijn studenten op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in de muziekgeschiedenis en in staat om formele muzikale kenmerken als vorm, ritme, melodie, thematische ontwikkeling, ‘groove’ en instrumentatie te herkennen. Naast hoor- en werkcolleges krijgen studenten de mogelijkheid zich met onderzoeksprojecten bezig te houden, die hen kennis laten maken met de rol van lokale en internationale muziekculturen en het veranderende landschap van muziekinstituties, creativiteit, en de receptie van muziek in de eenentwintigste eeuw. Het programma geeft daarmee niet alleen inzicht in de fundamentele aspecten van algemeen bekende muziekgenres, maar ook een kritische verkenning van de ideologische en sociale factoren, die de canonisering en internationalisering van muziek in de hedendaagse maatschappij sturen.

Muziekwetenschap

Hoe ziet de minor eruit?

Dit muziek minor programma omvat drie colleges die allemaal in het Engels gegeven worden.

1. Muziek Ia: Geschiedenis, theorie en analyse van klassiek muziek (klassieke 5 EC)

Deze cursus geeft een inleiding in basale concepten, zoals: wat is (klassieke) muziek, wat is muziekgeschiedenis, wat is een 'werk', waarom analyseren wij muziek, hoe kan muziek betekenis hebben, wat komt er kijken bij het spelen en beluisteren van muziek, en wat is de geschiedenis en de impact van opnametechniek. Deze thema's worden behandeld aan de hand van klassieke muziek, maar zijn ook relevant voor het tweede deel van de cursus.

2. Muziek Ib: Geschiedenis, theorie en analyse van popmuziek (populaire 5 EC)

Het tweede deel maakt de studenten bekend met de historische ontwikkelingen van de genres in de Amerikaanse popmuziek van de twintigste eeuw, van Minstrelsy tot digitale muzieknetwerken Naast het leren kennen van formele muzikale kenmerken as liedvorm, instrumentatie en zangstijl, gaat dit college tevens in op de ontwikkelingen van muziek-gerelateerde technologieën en hun relatie tot de expansie van de internationale muziekindustrie.

3. Muziek II: Geschiedenis, theorie en analyse van klassieke muziek (10 EC)

Deze cursus maakt studenten bekend met de belangrijkste ontwikkelingen in de geschiedenis van de Westerse kunstmuziek, en geeft inzicht in de methodologische debatten rond de bestudering van deze muziek.

4. Muziek III: Theorie en analyse popmuziek (10 EC)

Deze cursus biedt een kritische behandeling van de verschillende discoursen rond populaire muziek. Gedurende deze cursus verdiepen de studenten zich in drie belangrijke genres (jazz, hip hop en rock) en hun culturele context. De cursus is geconcentreerd rond culturele concepten van populaire muziek en geeft tegelijk een overzicht van de belangrijkste methodologieën die bij het bestuderen van deze muziek worden ingezet.

Meer informatie over de opbouw en het vakaanbod vind je in de online onderwijscatalogus (Ocasys).

Toelatingseisen

In de minorruimte: toegankelijk voor studenten Kunsten, Cultuur en Media (KCM), Kunstgeschiedenis, CIW, Informatiekunde, Taalwetenschap en Nederlandse Taal en Cultuur.
In de keuzeruimte: sommige vakken kunnen (als bijvakken) worden gevolgd door studenten van andere opleidingen, mits er voldoende plaats is in de werkgroepen. Neem contact op met de coördinator voor meer informatie.

Studiepunten

Totaal te behalen studiepunten: 30 ECTS

Opmerkingen

-

Meer informatie

Staf:

Dr. Kristin McGee : popular music, jazz, film, gender, race and globalization theory

Dr. Jeroen van Gessel: classical music, Nineteenth and Twentieth century music

Laatst gewijzigd:22 juni 2016 16:13
printOok beschikbaar in het: English