Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der LetterenOnderwijs Faculteit der LetterenBachelorMinoren

Moderne kunst

Minor

Moderne en hedendaagse kunst staan bijna dagelijks in de belangstelling, is het niet door een inbraak in een museum dan wel vanwege de exorbitant hoge prijs die voor een Van Gogh moet worden neergeteld. Maar wat is eigenlijk moderne kunst en wat is er zo hedendaags aan hedendaagse kunst? Hoe kunnen we de betekenis van schilderijen van Courbet, Picasso of Jackson Pollock duiden? En heeft een abstract werk van Gerhard Richter ook een inhoudelijke betekenis? En hoe zit dat met mediakunst?

In deze minor komen de inhoudelijke achtergronden van schilder- en beeldhouwkunst en fotografie en nieuwe media uit de periode vanaf omstreeks 1750 tot heden aan de orde.

Groningen, Groninger Museum (architect Alessandro Mendini, 1994)
Groningen, Groninger Museum (architect Alessandro Mendini, 1994)

Hoe ziet de minor eruit?

In het eerste gedeelte van de minor wordt een grondig overzicht geboden van de West-Europese en Amerikaanse kunst vanaf omstreeks 1750 tot heden. De analyse en interpretatie van schilderkunst krijgen alle aandacht, maar de maatschappelijk-culturele context wordt niet vergeten. In het tweede gedeelte staat slechts één discipline centraal, die van de beeldhouwkunst. Hoe analyseer je beelden en hoe praat je over sculpturen, die er als objecten uit zien?

In het derde jaar komt de belangwekkende vraag aan de orde hoe instellingen, al dan niet museaal, inspelen op de allernieuwste ontwikkelingen in de beeldende kunst. Vanuit welke overwegingen worden nieuwe kunstvormen – bijvoorbeeld installatiekunst - gepresenteerd en onder de aandacht van het publiek gebracht.

Meer informatie over de opbouw en het vakaanbod vind je in de online onderwijscatalogus (Ocasys).

Toelatingseisen

Deze minor kan gevolgd worden door studenten van de opleiding Kunsten, cultuur en media, Communicatie- en Informatiewetenschappen, Informatiekunde en Taalwetenschap.

Studiepunten

Totaal te behalen studiepunten: 30 ECTS

Meer informatie

Coördinator: Dr. P.(Peter) de Ruiter

Laatst gewijzigd:22 juni 2016 16:13