Over onsFaculteit der Letteren

Promotie: The fragments of late antique patria

Wanneer:do 17-05-2018
Waar:Academiegebouw RUG

Promotie: Dhr. L. (Lorenzo) Focanti
Wanneer: 17 mei 2018
Promotors: dr. J.W. (Jan Willem) Drijvers, P. Van Nuffelen
Waar: Academiegebouw RUG
Faculteit: Letteren

Verhalen over de mythische oorsprong van Griekse steden

Lorenzo Focanti beschrijft in zijn proefschrift een laat antiek literair fenomeen, namelijk het schrijven van patria. Byzantijnse bronnen zoals Stephanus van Byzantium en de Suda passen deze benaming toe op werken die over de mythische oorsprong van Griekse steden verhalen. Vanaf de tweede eeuw na Christus werden veel patria geschreven in de oostelijke provincies van het Romeinse rijk. De schrijvers kruidden hun verhaal met antiquaire elementen (zoals verwijzingen naar specifieke culten of de beschrijving van antieke heiligdommen). Ze werden meestal in rijmschema geschreven en hadden sterke banden met de Hellenistische κτίσεις en de keizerlijke lokale geschiedenissen. Het eerste deel van het proefschrift geeft een algemene inleiding tot deze literaire productie. Het tweede deel presenteert een nieuwe kritische editie van de fragmentaire patria.

Het onderzoek is gefinancierd door FWO - NWO.

Proefschrift