Over onsFaculteit der Letteren

Vanaf:za 17-03-2018
Tot en met:zo 27-05-2018
Waar:Scheepvaartsmuseum, Brugstraat 24, Groningen

Hoogleraar geschiedenis en politiek van Rusland Hans van Koningsbrugge dook in de geschiedenis van de vergeten zeeheld Louis van der Heiden uit Zuidlaren. Vanaf 17 maart t/m 27 mei zijn de resultaten te zien in de tentoonstelling in het Scheepvaartmuseum.

Wereldberoemd

Louis van der Heiden uit Zuidlaren werd wereldberoemd na zijn succes bij de slag van het Griekse Navarino in 1827. Maar wie kent tegenwoordig nog de naam van de enige Drentse zeeheld in dienst van de Russische Tsaar? Was hij de inspiratie voor het kinderliedje over Berend Botje?

Documentaire

Behalve een tentoonstelling is er ook een documentaire gemaakt over Louis van der Heiden. Johan Zielstra van Chronoscoop Film trad in de voetsporen van Van der Heiden en reisde af naar Sint Petersburg, Estland, Griekenland, Den Haag, Zuidlaren en op zee. Welke plekken herinneren aan deze man? Wordt het verhaal nog steeds levend gehouden? De documentaire is in de tentoonstelling te zien.