Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der Letteren

Dubbellezing IMAKA

Wanneer:ma 06-03-2017 om 19:30
Waar:Arctisch Centrum, A-weg 30

Op 6 maart a.s. organiseert IMAKA, de studievereniging van het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen, een dubbellezing.

Mireille Schipper vertelt over de mogelijkheden voor landbouw in de meest noordelijke Amerikaanse staat Alaska. Alaska is het enige Arctische gebied in Amerika, met een gemiddelde jaarlijkse temperatuur ruim onder het vriespunt. Vanwege de noordelijke ligging draagt landbouw maar voor een klein deel bij aan de economie van Alaska. Ze heeft onderzocht of het mogelijk is om landbouw in Alaska verder te ontwikkelen op een economisch duurzame manier. Ook keek ze naar nieuwe technologische ontwikkelingen en oplossingen die deze boeren kunnen helpen, om de problemen die het Arctische klimaat met zich mee brengt aan te pakken.

Wil Geven deed onderzoek naar de gevolgen van PCB’s en kwik tijdens zwangerschap en lactatieperiode in Nunavik, een Noordoost-Canadese regio met een Inuit-bevolking. Nadat in de jaren 80 van de 20e eeuw bij pasgeboren baby’s afwijkingen in het bewegingspatroon werden vastgesteld die werden toegeschreven aan PCB’s, werd een veelvoud aan onderzoeken bij de kinderen naar bewegingspatronen, reactiesnelheid en ontwikkelingsniveau verricht. In deze voordracht zullen de risico’s van deze intoxicaties en de voornaamste resultaten van al dit onderzoek worden gepresenteerd.

De lezing vindt plaats in het Arctisch Centrum, A-weg 30 te Groningen (ingang Herman Colleniusstraat). De lezing begint om 19.30 uur; de kosten zijn € 2,-, incl. koffie/thee.