Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der Letteren

IMAKA-Lezing: Smeltwater meten op Groenland

Wanneer:ma 31-10-2016 om 19:30
Waar:Arctisch Centrum, A-weg 30


Onder de titel Smeltwater meten op Groenland verzorgt Stefan Ligtenberg op maandag 31 oktober een lezing voor IMAKA/ Arctisch centrum.

De aarde warmt op, het landijs smelt en de zeespiegel stijgt. Dat is de simpele en verontrustende realiteit, maar om precies te bepalen hoe snel dit ijs smelt is een stuk lastiger. Met automatische weerstations kun je het veranderende klimaat op een gletsjer meten en dus heel precies onderzoeken hoeveel sneeuw er smelt en waarom het smelt. Een deel van dit smeltwater zal de oceaan echter niet bereiken; het bevriest opnieuw, wordt opgeslagen in het sneeuwpakket of stroomt af in ‘bovengrondse’ of ‘ondergrondse’ rivieren.

In deze lezing presenteert Stefan Ligtenberg hoe dit in zijn werk gaat, aan de hand van zijn veldonderzoek in Oost-Groenland afgelopen zomer. Ook legt hij uit hoe je deze puntmetingen uit het veld kan inzetten om een schatting te maken voor de smelt van de hele Groenlandse ijskap.

Stefan Ligtenberg werkt als glacioloog bij het Instituut voor Marien en Atmosferisch onderzoek (IMAU) in Utrecht. Hij doet onderzoek naar de invloed van de atmosfeer op sneeuw en ijs, en vice versa.

De lezing vindt plaats in het Arctisch Centrum, A-weg 30 (ingang Herman Colleniusstraat) te Groningen en begint om 19.30 uur.

Stefan Ligtenberg
Stefan Ligtenberg