Over onsFaculteit der Letteren

ADVANT-project in presentatie KNAW-Agenda Grootschalige Onderzoeksfaciliteiten

Wanneer:ma 31-10-2016 14:15 - 18:00
Waar:KNAW, Kloveniersburgwal 29, 1011 JV Amsterdam

Op 31 oktober wordt de KNAW-Agenda Grootschalige Onderzoeksfaciliteiten gepresenteerd. In de agenda zijn dertien voorstellen opgenomen, waaronder het videoproject ADVANT dat onder leiding van hoogleraar Tom Koole ontwikkeld wordt. Tijdens de bijeenkomst zal hij een korte pitch geven over het project.

Bij het onderzoek naar sociale interacties zijn video-opnames onmisbaar. ADVANT biedt nieuwe onderzoeksmogelijkheden door een efficiënte, gedetailleerde analyse van grote hoeveelheden video- en audiodata.
ADVANT

ADVANT (Advanced Video Analysis Tool) is een digitale werkomgeving voor het in detail annoteren en analyseren van video- en audiodata. Elementen ervan zullen de komende jaren worden ontwikkeld met een beoogde voltooiing in 2025.De faciliteit maakt het mogelijk om de multimodaliteit van sociale interactie te onderzoeken. Wetenschappers kunnen in verschillende lagen annotaties en transcripties verbinden aan de opnames en zo kijken naar de rol van bijvoorbeeld blikrichting, gezichtsuitdrukking, hoofdbewegingen, handbewegingen en lichaamshouding in communicatie.

Werking

Via een desktop-applicatie op zijn computer heeft de onderzoeker toegang tot ADVANT. Daar kan hij of zij de onderzoeksdata verzamelen, organiseren, afspelen en delen met collega’s. Meerdere onderzoekers kunnen samen, al dan niet in een gezamenlijke sessie, aan een project werken. De onderzoekers kunnen metadata, transcripties, annotaties en notities aan de opnames in het corpus toevoegen. ADVANT zal de ontwikkeling van automatische spraak- of emotieherkenning stimuleren zodat binnen ADVANT annotaties automatisch kunnen worden gegenereerd. Indien nodig kan de onderzoeker deze annotaties nadien handmatig corrigeren. Een geavanceerd zoeksysteem maakt het doorzoeken van alle data op meerdere levels tegelijk mogelijk.

Wetenschappelijke context

Video-opnames vormen een almaar belangrijkere bron voor het onderzoek naar sociale interactie en taalgedrag. Ze zijn niet alleen steeds meer voorhanden, ook het belang van het visuele aspect van communicatie wordt steeds duidelijker. De mogelijkheden van bestaande tools om deze data te analyseren zijn te beperkt voor efficiënt en nauwkeurig onderzoek. Sommige onderzoekers geven zelfs nog de voorkeur aan handgeschreven notities. ADVANT biedt nieuwe onderzoeksmogelijkheden door een efficiënte, gedetailleerde analyse van grote hoeveelheden video- en audiodata.

KNAW-Agenda Grootschalige Onderzoeksfaciliteiten

De KNAW-Agenda is een selectie van grote onderzoeksfaciliteiten die in de iets verdere toekomst - rond of na 2025 - wenselijk zijn voor vernieuwend wetenschappelijk werk. Het is een verzameling van droomprojecten, die over een aantal jaar op Europese of nationale roadmaps terecht zouden kunnen komen.