Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit der Letteren

Cursus Cultuurlandschappen van Noord-Brabant 17-19 mei

Wanneer:di 17-05-2016
Waar:Herberg de Schutskuil, Oude Grintweg 100, 5688 MB Oirschot
cursus

Vergroot uw kennis van de opbouw en ontstaansgeschiedenis van de cultuurlandschappen van Noord-Brabant en Het Groene Woud. Driedaagse cursus in Oirschot met:

  • 12 colleges
  • 8 workshops & veldpractica
  • debatten
  • dagexcursie

De cursus biedt een overzicht van de verscheidenheid aan landschappen van Noord-Brabant.

Gerenommeerde landschapsspecialisten waaronder Theo Spek, Karel Leenders, Bert Maes en Henk Hiddink verzorgen colleges, veldpractica en workshops. In de avonden vinden debatten en een Pecha Kucha plaats. De driedaagse cursus besluit met een busexcursie langs de Brabantse landschappen. In drie dagen leert de cursist over de laatste inzichten op het gebied van de landschapsgeschiedenis en kunt u tijdens veldpractica en workshops zelf aan de slag. De colleges bieden een overzicht van de opbouw en ntwikkelingsgeschiedenis van het landschap én een blik op toekomst.

De cursusdag op 17 mei biedt de grote lijnen van de ontwikkeling van het Brabantse cultuurlandschap, op 18 mei is de benadering thematisch. Theo Spek, hoogleraar Landschapsgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen zal bijvoorbeeld spreken over methoden en technieken van de Landschapsbiografie. Tijdens workshops en veldpractica gaat de cursist zelf aan de slag met diverse onderzoekstechnieken zoals remote sensing - een digitale onderzoeksmethode met behulp van het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN), of het werken met toponiemen - veldnamen. Op de avonden staan de actuele ruimtelijke vraagstukken centraal met onder andere een debat over de toekomst van het Brabantse landschap en een avond met op Pecha Kucha gebaseerde presentaties.

Meer informatie