Over onsFaculteit der Letteren

Lezing IMAKA: Leven onder het ijs

Wanneer:ma 25-04-2016 om 19:30
Waar:Arctisch Centrum

Op maandag 25 april a.s. organiseert IMAKA, de studievereniging van het Arctisch Centrum/RUG, een lezing met drs. Fokje Schaafsma, promovendus bij IMARES Wageningen. De titel van haar lezing is “Leven onder het ijs”.

Grote delen van de poolzeeën zijn bedekt met zee-ijs. Van boven ziet het eruit als een kale witte vlakte, maar door het jaar heen ondergaat dit zee-ijs grote veranderingen. Deze veranderingen heb-ben invloed op het onderliggende water. Aan de onderkant van het ijs bevindt zich een wereld vol met leven. En ook het zee-ijs zelf vormt een thuis voor vele organismen. Het leven in de poolzeeën heeft zich niet alleen aan moeten passen aan een extreem klimaat, maar ook aan de veranderlijk-heid van hun thuis. Hoe ziet het zee-ijs ecosysteem eruit? Hoe verandert het door het jaar heen? Hoe hebben organismen zich aangepast? En vooral: hoe onderzoek je eigenlijk dat leven onder het zee-ijs?

De lezing vindt plaats in het Arctisch Centrum, op 25 april a.s. en begint om 19.30 uur. Kosten: € 2,- voor volwassenen, € 1,- voor jongeren en studenten (koffie/thee incl.).