Over onsFaculteit der Letteren

Lezing dr. Lidewijde de Jong over Palmyra in Syrië

Wanneer:zo 23-08-2015 14:00 - 15:00
Waar:Rijksmuseum van Oudheden in Leiden

Dr. Lidewijde de Jong geeft een lezing over de antieke stad Palmyra in Syrië. De Jong is docent archeologie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

• datum: zondag 23 augustus 2015
  • aanvang: 14.00 uur
  • locatie: pop-up Museumshop, Nieuwe Rijn 26, Leiden¹
  • kosten: € 5²
  • aanmelden en betalen: uitsluitend vooraf via een iDEAL-betaling

¹ in de pop-up Museumshop zijn geen horeca-faciliteiten aanwezig
² maximaal 30 plaatsen beschikbaar

Op de rand van het Rijk: Romeinen in Palmyra

Palmyra, oasestad in de Syrische woestijn, lag in de Romeinse tijd op de oostgrens van het Romeinse rijk. Sinds de jaren 80 staat de site op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, vanwege de onschatbare waarde van het cultureel erfgoed. In mei van dit jaar was de stad wereldnieuws door de gewelddadige inname door IS.

Palmyra had een unieke positie in het Romeinse rijk van de eerste eeuwen na Christus. De strategische ligging maakte de stad kruispunt tussen handelsroutes van India en de Perzische Golf tot de Mediterrane kust en Rome zelf. In de bazaars van Palmyra werden zijde, specerijen en parfums verhandeld. De inwoners stamden af van nomadische volken en ontwikkelden een unieke cultuur die invloeden vertoonde van Romeinse, Griekse en Iraanse gebruiken. Dit is onder meer terug te zien in de tempelbouw, reliëfs van religieuze banketten, en grafportretten. In de lezing zullen deze portretten en de tombes van Palmyra centraal staan, met als doel de inwoners van het antieke Palmyra beter te leren kennen.