Over onsFaculteit der Letteren

IMAKA Lezing over de grootste Nederlandse poolexpeditie ooit: SEES

Wanneer:ma 26-10-2015 om 19:30
Waar:Arctisch Centrum A-weg 30

Op maandag 26 oktober a.s. organiseert IMAKA, de studievereniging van het Arctisch Centrum Rijksuniversiteit Groningen, een lezing over de grootste Nederlandse poolexpeditie ooit: SEES. Deze afkorting betekent: Netherlands Scientific Expedition Edgeøya Spitsbergen.

Afgelopen augustus trokken ruim vijftig wetenschappers naar Edgфya, een eiland oostelijk van Spitsbergen om onderzoek te doen vanuit een breed en heel divers wetenschappelijk perspectief. Belangrijkste doel was een vergelijking te kunnen maken tussen de situatie nu en de resultaten van een eerdere Nederlandse poolexpeditie in 1968/1969 in hetzelfde gebied. SEES is uitgebreid in diverse media “gecoverd” en heeft ook internationaal veel belangstelling getrokken. Uitgebreide informatie, verhalen en films over beide poolexpedities zijn te vinden op de website www.sees.nl .

Tijdens de lezing zullen twee deelnemers aan de expeditie en tevens medewerkers van het Arctisch Centrum hun licht laten schijnen over voorbereiding en uitvoering van het onderzoekswerk. Frits Steenhuisen, onderzoeker en medeorganisator, gaat uitvoerig in op de praktische uitdagingen die vooraf gingen aan de expeditie, maar ook op de diverse projecten die tijdens de expeditie zijn uitgevoerd. Sarah Dresscher, archeologe en promovendus, zal onderzoek ter plekke naar de Pomoren – Russische jagers uit het gebied rond de Witte Zee - en hun activiteiten op Edgeфya toelichten.

De lezing vindt plaats in het Arctisch Centrum, A-weg 30 (ingang Herman Colleniusstraat), begint om 19.30 uur en kost € 2,- (studenten € 1,-).

SEES