Over onsFaculteit der Letteren

Openbare lezing gastschrijver Joost de Vries: 'Ironie engagement en hopeloos idealisme'

Wanneer:ma 12-10-2015 20:00 - 21:30
Waar:Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Joost de Vries

Op maandagavond 12 oktober zal Joost de Vries, gaschrijver aan de RUG, zijn vierde openbare lezing geven met als thema: 'Ironie, engagement en hopeloos idealisme'. De lezing is voor iedereen toegankelijk.

Een avond met Joost de Vries en P.F. Thomése

Waarom hebben de jongere generaties zo’n hang naar de ernst en zwaarte van het leven, vraagt P.F. Thomése zich af. Waarom verheerlijken oudere generaties soms zo de ironische, spottende blik op het leven, vraagt Joost de Vries zich af. Over deze onderwerpen corresponderen Joost de Vries en P.F. Thomése al langer met elkaar. Op deze avond lezen zij hun brieven aan elkaar voor en gaan met elkaar in debat over ironie, engagement, en hopeloos idealisme.

P.F. Thomése (1958) publiceerde zijn eerste literaire verhaal in 1986. Zijn werk, waaronder Vladiwostok en Grillroom Jeruzalem, werd veelvuldig genomineerd en bekroond met onder meer de AKO Literatuurprijs en de Bob den Uylprijs, en in meer dan twintig talen vertaald. In 2015 verscheen de roman De Onderwaterzwemmer.

Kaarten en meer informatie

Webshop www.sggroningen.nl
Studium Generale Groningen
Oude Boteringestraat 13, Groningen
(050) 363 5463 | studium@rug.nl

Over het Gastschrijverschap

Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver verbonden. De gastschrijver verzorgt openbare lezingen en een reeks werkcolleges. Gastschrijvers aan de Groningse universiteit waren onder meer Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, Willem Wilmink, Monica van Paemel, Willem Jan Otten, Jean Pierre Rawie, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Bernlef, Rutger Kopland, Joost Zwagerman, Thomas Rosenboom, Bas Heijne, Koos van Zomeren, Tonnus Oosterhoff, Marjolijn Februari, Esther Jansma, Kader Abdolah, Arthur Japin, Annejet van der Zijl, Hans Aarsman, Marjoleine de Vos en Anne Vegter. In 2010 werd het 25-jarig bestaan gevierd met optredens en werkgroepen van diverse schri- jvers/zangers van popsongs, met Spinvis en Typhoon, Huub van der Lubbe en Stef Bos, Ellen ten Damme en Jan Rot en Freek de Jonge. De organisatie van het Gastschrijverschap is in handen van de RUG en Studium Generale Groningen.