Over onsFaculteit der Letteren

Wanneer:ma 05-10-2015 20:00 - 21:30
Waar:Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Joost de Vries

Op maandagavond 5 oktober zal Joost de Vries, gastschrijver aan de RUG, zijn derde openbare lezing geven met als thema: 'Forever Young'. De lezing is voor iedereen toegankelijk.

In gesprek met Nina Polak en Franca Treur over Coming of Age in de literatuur

In de literatuur is de rite de passage een van de oudste, en meest geliefde, onderwerpen; het moment waarop de held zijn jeugdige naïviteit van zich afschudt en de wereld door meer ervaren ogen leert de zien. Deze avond spreken Joost de Vries, Nina Polak en Franca Treur over hun favoriete Coming of Age-roman, en bespreken in welke gedaante volwassenheid in literatuur arriveert.

Franca Treur (1979) won in 2006 de essaywedstrijd van NRC-Next met Maak iets van je leven. Maar wat? Haar debuutroman Dorsvloer vol confetti werd in 2010 bekroond met de Selexyz debuutprijs en genomineerd voor de AKO literatuurprijs en de NS Publieksprijs. Het boek is inmiddels verfilmd. In 2014 verscheen de roman De Woongroep.

Nina Polak (1986) schreef over cultuur, boeken, films en psychiatrie, oa. voor de Groene Amsterdammer. Momenteel werkt ze onder meer voor De Correspondent. In 2014 verscheen haar debuutroman We zullen niet te pletter slaan.

Kaarten en meer informatie

Webshop www.sggroningen.nl
Studium Generale Groningen
Oude Boteringestraat 13, Groningen
(050) 363 5463 | studium@rug.nl

Over het Gastschrijverschap

Sinds 1986 is aan de Rijksuniversiteit Groningen elk najaar een gastschrijver verbonden. De gastschrijver verzorgt openbare lezingen en een reeks werkcolleges. Gastschrijvers aan de Groningse universiteit waren onder meer Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, Willem Wilmink, Monica van Paemel, Willem Jan Otten, Jean Pierre Rawie, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet, Bernlef, Rutger Kopland, Joost Zwagerman, Thomas Rosenboom, Bas Heijne, Koos van Zomeren, Tonnus Oosterhoff, Marjolijn Februari, Esther Jansma, Kader Abdolah, Arthur Japin, Annejet van der Zijl, Hans Aarsman, Marjoleine de Vos en Anne Vegter. In 2010 werd het 25-jarig bestaan gevierd met optredens en werkgroepen van diverse schri- jvers/zangers van popsongs, met Spinvis en Typhoon, Huub van der Lubbe en Stef Bos, Ellen ten Damme en Jan Rot en Freek de Jonge. De organisatie van het Gastschrijverschap is in handen van de RUG en Studium Generale Groningen.