Over onsFaculteit der Letteren

Wanneer:di 01-09-2015
Waar:Universiteitsmuseum

Lenin en Ivan de Verschrikkelijke in Groningen

Wie weleens door de Oude Kijk in 't Jatstraat loopt zal het zijn opgevallen: in de vitrines van het Universiteitsmuseum prijken meer dan levensgrote portretten van Lenin en Ivan de Verschrikkelijke. De afbeeldingen zijn onderdeel van een tentoonstelling door Honours-masterstudenten over de beeldvorming van deze twee Russische leiders.
"Ivan IV en Lenin hebben veel moeite gedaan om een bepaald beeld van zichzelf te scheppen. Het is interessant om te zien dat het beeld voortleeft en verandert, vele jaren nadat de leiders zelf zijn overleden," aldus één van de studenten. "Zo'n beeld van een overleden leider wordt door zijn opvolgers aangepast en gebruikt voor hun eigen doeleinden. Onze tentoonstelling laat zien hoe een mens een idee kan worden, en hoe zo'n idee over de tijd kan veranderen."

De deelnemende studenten waren Frank Lanting, Bart Verschoor, Marc Wever en Christiaan Serbanescu-Kele, onder begeleiding van Birgit van der Lans (Geschiedenis). Het project is mede mogelijk gemaakt door het Universiteitsmuseum, de Stichting Groninger Universiteitsfonds, het Nederland-Ruslandcentrum en het RUG Honours College.

Deze tentoonstelling is nog de gehele zomer te bezichtigen in het Universiteitsmuseum.

Poster en uitnodiging (PDF)