Over onsFaculteit der Letteren

Lezing: Het dagelijks leven onder het communisme

Wanneer:zo 07-12-2014 om 16:00
Waar:Noorderlicht Fotogalerie, Akerkhof 12, 9711 JB Groningen

In samenwerking met Midden- en Oost-Europa Studies van de Rijksuniversiteit Groningen zijn er op een viertal zondagen in november en december boeiende bijeenkomsten in de Noorderlicht Fotogalerie. Op elk van de middagen zal een korte lezing van een deskundige gekoppeld worden aan de persoonlijke ervaringen van fotografen uit The Other Side.

Het dagelijks leven onder het communisme

Een ooggetuigenverslag door Dr Hans Renner en Dr Monika Baar

Met fotograaf Hans van der Meer

Monica Baár en Hans Renner hebben hun jeugd - zij het op een verschillend tijdstip - respectievelijk in het communistische Hongarije en in Tsjechoslowakije doorgebracht. Hoe (over)leefde men achter het IJzeren Gordijn in een communistische dictatuur? Wat merkte je van de Koude Oorlog? En welke invloed heeft de staatspropaganda op de burgers uitgeoefend? De sprekers beogen de Nederlandse deelnemer tevens meer inzicht te verschaffen in de gecompliceerde relatie tussen het communistische regime en zijn onderdanen gedurende de vier decennia van onderdrukking.

De toegang is gratis.