Over onsFaculteit der Letteren

Imaka-lezing: Conflict of samenwerking in het Noordelijk Poolgebied?

Wanneer:ma 29-09-2014 19:30 - 21:30
Waar:Arctisch Centrum, A-weg 30 (ingang Herman Colleniusstraat)

Op maandag 29 september a.s. verzorgt Christoph Humrich de maandelijkse IMAKA-lezing op het Arctisch Centrum te Groningen. Hij gaat in op de vraag of de spanningen tussen Rusland en “het Westen”, die de afgelopen maanden flink zijn toegenomen, gevolgen zullen hebben in het Arctisch gebied.

Al vanaf 2007 wordt er gesproken over een mogelijk militair conflict in het Arctische gebied tussen Rusland en het Westen. In 2007 plantte een Russische onderzeeër een Russische vlag op de bodem onder de geografische Noordpool. Een symbolisch maar ook politiek verontrustend gebaar, want dit vond plaats in een gebied waarop meerdere landen aanspraak maken. De landen grenzend aan het Arctische gebied, waaronder ook de Verenigde Staten, zijn het volstrekt oneens over de begrenzingen van hun territoriale en vooral economische aanspraken in dit economisch veelbelovende gebied. Voldoende munitie voor militaire conflicten of zelf een nieuwe Koude Oorlog, dacht men in 2007. Dát is er niet van gekomen en volgens Humrich is dat ook de enige logische uitkomst.

Een interessante vraag, tegelijk de rode draad in de lezing, is op welke wijze de wereldwijde spanningen tussen Rusland en het Westen zullen leiden tot repercussies in het Arctisch gebied. Zijn stelling is dat, ondanks de oplopende spanningen, de communicatiekanalen over activiteiten zoals gas- en oliewinning open zullen blijven. Een boeiende stelling gezien de gebeurtenissen de afgelopen maanden in Oost-Europa!

Wanneer: 29 september 2014

Hoe laat: 19.30 uur

Waar: Arctisch Centrum, A-weg 30 (ingang Herman Colleniusstraat)

Toegang: € 2,-; studenten € 1,-

NB. De lezing wordt in de Engelse taal gegeven.

Meer informatie: imaka.info@gmail.com

Dr. Christoph Humrich is sinds 2012 assistent-professor aan de Faculteit der Letteren van de RUG, Internationale betrekkingen en machtspolitiek.