Over onsFaculteit der Letteren

Lezing Jorien Vonk, winnaar Vening Meinesz-prijs 2014

Wanneer:ma 28-04-2014 19:30 - 22:00
Waar:Arctisch Centrum, Aweg 30, Groningen. Ingang Herman Colleniusstraat

Toegang: € 2,00, studenten € 1,00.

Op maandag 28 april 2014 zal Jorien Vonk een Imaka-lezing verzorgen op het Arctisch Centrum. Vonk onderzoekt de invloed van ontdooiend permafrost op het klimaat. Op 9 april jl heeft ze als eerste vrouw de Vening Meinesz prijs van 10.000 euro ontvangen voor het beste aardwetenschappelijk onderzoek binnen vijf jaar na promotie.

Tijdens haar lezing zal Jorien Vonk meer vertellen over permafrost, over de dooi van permafrost, en over de technieken die ze gebruikt om dit te meten. Ook zal ze foto's laten zien en verhalen vertellen over hoe het is om in het afgelegen Siberië onderzoek te doen.

Ongeveer een kwart van de bodems op het noordelijk halfrond is permanent bevroren (permafrost), tot op dieptes van meer dan een kilometer. Permafrost bevat enorme hoeveelheden organisch materiaal. Dit komt omdat het groeiseizoen kort is en de temperatuur heel laag; de dode planten en dieren verdwijnen hierdoor meteen in de diepvriezer. Wereldwijd ligt er meer dan twee keer zoveel koolstof opgeslagen in permafrost als er nu aan broeikasgas in de atmosfeer zit. De wereldwijde dooi van permafrost, waarbij die koolstofvoorraden vrijkomen, kan de klimaatopwarming dus enorm versterken.

Jorien Vonk studeerde aan de VU Amsterdam en promoveerde aan de Universiteit van Stockholm. Daarna werkte ze aan het gerenommeerde ETH in Zürich om vervolgens weer terug te keren naar Nederland, als medewerkster van de Universiteit Utrecht (geowetenschappen) en van het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze combineert verschillende wetenschappelijke disciplines: geologie, mariene geochemie (de kringloop van chemische elementen in zeewater) en hydrologie.