Skip to ContentSkip to Navigation

Language Centre

Express yourself <> understand the world
Language CentreCommunication trainingIntercultural CommunicationTrainingCrossing Borders

De serie Crossing Borders

' Wonen in het buitenland heeft mijn perspectief op de wereld zeker verbreed. Door te proberen me op mijn gemak te voelen in andere culturen en door te leren alles op een andere manier te doen, heb ik veel over mezelf geleerd. Ik ben blootgesteld aan nieuwe overtuigingen, ideeën en waarden; door een nieuw en rijker licht te werpen op vele aspecten van mijn eigen cultuur, heb ik mijn kijk op veel zaken kunnen verbreden. Ook ben ik erachter gekomen dat bij internationale aangelegenheden taal alleen niet genoeg is: om zaken te doen en culturele betrekkingen te laten slagen, is een diepgaand intercultureel begrip vereist. Mijn internationale ervaring is een bron van rijkdom waarmee ik mij van velen onderscheid en is een blijvend voordeel in mijn loopbaan.'

      Antonella Corsi-Bunker; Zwitserland, Italië en Frankrijk, Uit Paige (2007)


 • CB1 Crossing Borders 1: Preparing to go abroad is voor cursisten die van plan zijn het semester ná deze cursus in het buitenland door te brengen. De cursus focust op het ontwikkelen van uw interculturele competentie. Elke cursist bereidt zich ook voor op de specifieke cultuur van het land waar hij naartoe gaat.
 • CB2 Crossing Borders 2: Maximizing intercultural competence while abroad (online) is voor cursisten die in het buitenland zijn. De cursus wordt aangeboden als een serie online seminars. De cursus focust op het verder ontwikkelen van uw interculturele competentie. Elke cursist past deze vaardigheden ook toe in de specifieke cultuur van het land waar hij zich bevindt.
 • CB3 Crossing Borders 3: Re-entry is voor deelnemers die net terug zijn van een semester (of langer) in het buitenland. “Normaal gesproken geldt: hoe succesvoller je was in het land en de cultuur waaruit je terugkomt, hoe moeilijker het is om je aan te passen aan je eigen cultuur.”De cursus focust op succesvol re-integreren na terugkomst en op manieren om de kennis en vaardigheden te gebruiken die u hebt opgedaan terwijl u in het buitenland was.

In Crossing Borders 1, 2 en 3 wordt competentie-ontwikkeling gecombineerd met landspecifieke kennis.

Crossing Borders 1, 2 en 3 kunnen los van elkaar of na elkaar worden gevolgd. Overlap in de inhoud wordt tot een minimum beperkt. Het is echter ook mogelijk om Crossing Borders 2 te volgen zonder Crossing Borders 1 te hebben gedaan. Elke cursus staat op zichzelf.

Cursusduur

Duur:

CB1

14 contacturen in 7 weken tijdens het eerste (of het tweede) blok van elk semester.

CB2

28 contacturen in 14 weken tijdens het eerste (of het tweede) blok van elk semester.

CB3

14 contacturen in 7 weken tijdens het tweede blok van elk semester.

Studiebelasting:

2 lesuren en 2 uur zelfstudie per week.

Tarieven

Duur van de cursus Studententarief Kortingstarief Voltarief
CB1 (14 uur)* € 62,50 n.v.t. n.v.t.
CB2 (28 uur)* € 115 n.v.t. n.v.t.
CB3 (14 uur) € 62,50 n.v.t. n.v.t.
*Verplicht onlineaccount Cultural Detective (€ 35,- voor één maand).

Cursusmateriaal

Crossing Borders 1&2

 • Basic Concepts of Intercultural Communication: Selected Readings
  2e editie, 2013
  ISBN: 9780983955849
  Uitgever: Intercultural Press

Crossing Borders 3

 • The Adventure of Working Abroad: Hero Tales from the Global Frontier
  Editie 1995
  ISBN: 9780787901080
  Uitgever: Jossey-Bass

Instructietaal               

De instructietaal tijdens de cursussen is Engels.

Nestor

Daarnaast maakt u gebruik van online lesmateriaal in Nestor, de digitale leeromgeving van de Rijksuniversiteit Groningen.

Over het gebruik van Cultural Detective in de cursus

Cultural Detective is een tool waarmee u uw interculturele competentie ontwikkelt én cultuurverschillen ontdekt. Door de procesmatige aard kunt u de tool op elk moment gebruiken en uw competentie blijven verbeteren. Belangrijker nog, de tool helpt stereotypering te voorkomen en stimuleert een zinvolle dialoog.

Een Cultural Detective-account kost € 35,- per maand.

Laatst gewijzigd:14 december 2018 13:25
printView this page in: English