Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Didactische ondersteuning voor docenten

26 juni 2012

Didactische ondersteuning en cursussen voor RUG-docenten

Voor didactische cursussen, workshops en docent-coaching over aspecten van communicatieve vaardigheden in het hoger onderwijs kunt u terecht bij het ESI van het Donald Smits Centrum van de RUG (vroeger UOCG).

Een deel van het aanbod wordt verzorgd in samenwerking met de leerstoelgroep Taalbeheersing van de faculteit der Letteren.

Opleidingen hechten belang aan een doordacht curriculum waarin studenten hun communicatieve competenties effectief kunnen ontwikkelen. Dit doen ze door artikelen, essays en scripties te schrijven, mondelinge presentaties te houden en deel te nemen aan discussies. Dit soort actieve werkvormen stellen studenten tevens in staat om hun kritisch denkvermogen te ontwikkelen.

Maar dat gaat niet vanzelf. Veel studenten worstelen met de aanpak van – bijvoorbeeld - complexe schrijftaken. Zo vormt de afstudeerscriptie een berucht struikelblok. Docenten vinden het vaak lastig om op de juiste momenten en in geschikte bewoordingen hun studenten te instrueren en feedback te geven. Bovendien kunnen visies op begeleiding en beoordeling binnen één opleiding sterk variëren.

De Ba-/Ma-structuur en de groeiende aandacht voor academische vaardigheden vormen een aanleiding om communicatieve taken een duidelijker plaats te geven in de curricula. Daarbij zoeken docenten naar manieren waarop ze de actieve betrokkenheid van studenten bij de cursussen kunnen versterken. Maar tegelijkertijd vragen zij zich ook af of aandacht voor vaardigheden niet ten koste gaat van de informatieoverdracht.

Laatst gewijzigd:16 maart 2023 16:33

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...