Skip to ContentSkip to Navigation
TalencentrumOnderdeel van Rijksuniversiteit Groningen

Talencentrum

Express yourself <> understand the world
TalencentrumOver onsMedewerkers

Julia Harvey


Functie

  • Vertaler

RUG-medewerkerspagina


Julia Harvey

Ik ben afkomstig uit Ierland. Mijn internationale ervaring begon met de studie Egyptologie in Durham (England). Het promotie onderzoek in Duitsland (Heidelberg) dat daarop volgde kreeg na twee jaar een vervolg in Londen. Ruim twintig jaar woon en werk ik in Nederland. Vanaf 1992 als free lance vertaler Engels voor KPN Nederland en sinds 2001 als medewerker - later coördinator - van de universitaire vertaaldienst van de Rijksuniversiteit Groningen. Naast opdrachten voor derden wordt het grootste deel van de corporate communicatie van de RUG, schriftelijk en als ondertitelingservice, door onze vertaaldienst ondersteund.

Het beroep van vertalen en corrigeren is precisiewerk en vraagt inleven in de boodschap en in de gebruikscontext van de tekst. Een goede vertaling bevat geen dubbelzinnigheden en moet begrepen kunnen worden door alle niet-Engels sprekenden. Dus niet alleen Nederlanders, maar ook Chinezen, Fransen, Amerikanen.

Het opzetten van databases voor vakterminologie op allerlei gebied is een specialisatie in mijn werk. Het kan gaan om vakterminologie per bedrijfsorganisatie, bijvoorbeeld de RUG als universiteit, of specialistische vaktermen per kennisgebied, bijvoorbeeld financieel, medisch of juridisch. Op Europees niveau zijn we als vertaaldienst actief in het koppelen van dergelijke databases voor andere Europese vertaaldiensten.

Goed vertaalwerk slecht barrières tussen mensen als de essentie van de boodschap in heldere bewoordingen wordt overgebracht.

Mijn passie voor ‘precisiewerk’ op het cultuurhistorisch vlak koester ik in mijn eigen tijd als docent Egyptologie bij de Senioren Academie Groningen, als reisleidster en als onderzoeksmedewerker bij archeologische opgravingen in Egypte.

Laatst gewijzigd:08 januari 2019 12:03
printView this page in: English