Skip to ContentSkip to Navigation
KVI - Center for Advanced Radiation TechnologyOnderzoek en onderwijsAstroparticle Physics (APP)Scholen

Voor scholen

De atmosfeer van de aarde wordt voortdurend gebombardeerd door deeltjes die uit de ruimte de aarde treffen. Deze zogenaamde kosmische stralen werden in het begin van de 20ste eeuw ontdekt door Victor Hess, die voor zijn ontdekking in 1939 de Nobel prijs voor de natuurkunde voor deze ontdekking kreeg. Ondertussen weten we dat een groot deel van deze stralen eigenlijk atoomkernen zijn (van waterstof en van helium) en dat de meeste van deze deeltjes van de zon afkomstig zijn. Sinds het midden van de vorige eeuw weten we dat sommige van deze deeltjes extreem hoge energieën kunnen krijgen, wel duizend maal hoger dan bereikt kan worden met de allergrootste versnellers op aarde (CERN, Genève). We vermoeden dat deze deeltjes afkomstig zijn van gebieden in de kosmos waar de meest krachtige processen plaatsvinden: supernova explosies en in de buurt van superzware zwarte gaten.

  • Een slide show over het Pierre Auger Observatorium in Argentinië in PowerPoint.
  • Scholieren van middelbare scholen doen zelf onderzoek aan kosmische stralen via het HiSPARC project. Het KVI treedt voor de regio Groningen op als de coördinator voor dit project.
  • Een serie van 17 posters is beschikbaar voor middelbare scholen. Deze posters geven de geschiedenis weer van het heelal. Beginnend bij de waarnemingen van de kosmische microgolf straling, nemen deze posters ons mee "Op reis naar de oerknal". Deze posters laten enkele belangrijke en dramatische stappen zien in de ontwikkeling van het heelal: van licht en deeltjes tot materie en leven. Deze ontwikkeling is nog steeds gaande. Onderzoekers proberen te begrijpen wat kort na de oerknal in het heelal gebeurde. Ook proberen zij de oorsprong van extreem hoogenergetische deeltjes uit de kosmos te achterhalen, en ze willen tenslotte voorspellen, hoe de toekomst van het heelal er uitziet: zal het heelal uitdijen of zal het ineenstorten?
    Een brochure over deze posterserie is hier als PDF file verkrijgbaar.
  • Lesmateriaal, dat gebruikt wordt bij de NLT module "Kosmische Stralen"
Laatst gewijzigd:28 januari 2014 12:01