Skip to ContentSkip to Navigation
KVI - Center for Advanced Radiation TechnologyNieuwsNieuwsarchief

Nieuws 2011

Zilver voor Gronings team in Physics Competition
Gepubliceerd op:23 december 2011
Onder leiding van KVI-hoogleraar Herbert Löhner heeft het Groningse team van studenten Natuurkunde en Technische Natuurkunde een zilveren medaille behaald in de internationale University Physics Competition.
Promotie Suresh Saminathan
Gepubliceerd op:11 november 2011

Op 11 november zal Suresh Saminathan zijn proefschrift 'Extraction and transport of ion beams from an ECR ion source' verdedigen.

Succes voor cryogene ionenvanger
Gepubliceerd op:07 november 2011

Na succesvolle ingebruikname met behulp van een radioactieve bron op het KVI begin 2011, is de cryogene ionenvanger in oktober 2011 op het GSI voor het eerst getest in realistische experimentele omstandigheden. De resultaten tonen aan dat het systeem werkt zoals bedoeld. Tijdens deze eerste test van een cryogene ionenvanger werd ook nog een heliumdichtheid gebruikt die een aantal malen groter is dan eerder met vergelijkbare, maar 'warme', ionenvangers werd bereikt. Dit is heel belangrijk gezien de grote energie van de ionen die ingevangen moeten worden. Verdere tests met het systeem zijn gepland voor de lente van 2012.

Recordaantal bezoekers op open dag
Gepubliceerd op:01 november 2011

De open dag op zondag 30 oktober heeft het recordaantal van 620 bezoekers naar het KVI gebracht.

Promotie Elmaddin Guliyev
Gepubliceerd op:31 oktober 2011

Op 31 oktober zal Elmaddin Guliyev zijn proefschrift 'Verification of a novel calorimeter studies of Charmonium states' verdedigen.

Veni in astrodeeltjesfysica
Gepubliceerd op:20 oktober 2011

De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft een Veni-subsidie toegekend aan Stijn Buitink voor een driejarig onderzoeksproject in de astrodeeltjesfysiva op het KVI. De titel van zijn project is ‘Turning the Moon into a neutrino detector with LOFAR’.

Promotie Oscar Versolato
Gepubliceerd op:14 oktober 2011

Op 14 oktober zal Oscar Versolato zijn proefschrift 'Laser spectroscopy of trapped Ra+ ions: towards a single-ion optical clock' verdedigen.

Eerste licht door 'fiberlink'
Gepubliceerd op:07 oktober 2011
Voor het eerst is deze week op het KVI een lichtsignaal gemeten van een laser van de VU Amsterdam. Het licht is door een glasvezelverbinding van het Lasercentrum in Amsterdam naar Groningen getransporteerd. Het gaat om zeer nauwkeurige lasersignalen die gebruikt zullen worden voor ultrapreciese metingen aan fundamentele symmetrieën in atomen en moleculen in het kader van het FOM-programma 'Broken mirrors and drifting constants'.
Promotie Gouri Shankar Giri
Gepubliceerd op:03 oktober 2011

Op 3 oktober zal Gouri Shankar Giri zijn proefschrift 'Radium ion spectroscopy towards atomic parity violation in a single trapped ion' verdedigen.

Promotie Lotje Wansbeek
Gepubliceerd op:23 september 2011

Op 23 september zal Lotje Wansbeek haar proefschrift 'Atomic parity violation in a single radium ion' verdedigen.

Aanvraag voor ZFEL ingediend
Gepubliceerd op:06 september 2011
Op 31 augustus is de aanvraag voor ZFEL, de geplande nieuwe faciliteit op het KVI, ingediend in de NWO-ronde voorde Nationale Roadmap for Large-Scale Research Facilities.
Promotie Jos Postma
Gepubliceerd op:15 juli 2011

Op 15 juli zal Jos Postma zijn proefschrift 'Interaction dynamics in collisions of ions with molecules and clusters' verdedigen.

Promotie Sybren Harmsma
Gepubliceerd op:08 juli 2011

Op 8 juli zal Sybren Harmsma zijn proefschrift 'Radio signals of cosmic-ray-induced air showers at the Pierre Auger Observatory' verdedigen.

KVI klaar voor nieuwe internetstandaard IPv6
Gepubliceerd op:23 mei 2011

Op 12 mei heeft het Centrum voor Informatie Technologie ( CIT ) van de RUG de poort naar het wereldwijde IPv6 netwerk voor het KVI opengezet. Deze redelijk complexe operatie werd dankzij een grondige voorbereiding en een goede samenwerking met het CIT binnen een dag uitgevoerd. Vrijwel alle servers van het KVI zijn nu ook via IPv6 bereikbaar en ook op veel werkplekken kan nu IPv6 gebruikt worden. Op 17 mei heeft het CIT bovendien de IPv6 routering naar het KVI redundant uitgevoerd, zodat het KVI, als eerste eenheid van de RUG, nu volwaardig meedraait in het wereldwijde IPv6 netwerk.

Kickoff symposium FOM-programma KVI-VUA
Gepubliceerd op:22 mei 2011
Op maandag 6 juni zal aan de VU Amsterdam het kickoff symposium gehouden worden van het nieuwe FOM-programma 'Broken Mirrors & Drifting Constants'. Op het symposium zullen vijf gastsprekers, waaronder Gerard 't Hooft van de Universiteit Utrecht, en sprekers van VUA en KVI aspecten van het onderzoeksprogramma belichten.
Samenwerking met VUmc in plannen voor protonentherapie in Groningen
Gepubliceerd op:02 mei 2011

Met de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst met het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam heeft het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) de volgende stap gezet in de ontwikkeling van zijn plannen voor een protonenfaciliteit. Het KVI is betrokken bij deze nieuwe ontwikkeling vanwege zijn samenwerking met het UMCG aan de plannen voor een protonenfaciliteit en een begeleidend onderzoeksprogramma.

Daniël Boer benoemd tot adjunct-hoogleraar Theoretische subatomaire fysica
Gepubliceerd op:01 maart 2011
Daniël Boer, universitair hoofddocent aan het KVI, is op 1 februari 2011 benoemd tot adjunct-hoogleraar Theoretische subatomaire fysica.
Promotie Ruud Vinke
Gepubliceerd op:28 januari 2011

Op 28 januari zal Ruud Vinke zijn proefschrift 'Time-of-flight PET with SiPM sensors on monolithic scintillation crystals' verdedigen.

Succes in FOM-projectruimte voor Steven Hoekstra
Gepubliceerd op:17 januari 2011

KVI-wetenschapper Steven Hoekstra heeft gescoord in de projectruimte van de Stichting FOM met een voorstel voor onderzoek naar gebroken spiegelsymmetrie in ultrakoude moleculen. Ten behoeve van een project voor vier jaar worden een promotiepositie (OIO), k€ 60 materieel budget en k€ 100 investeringsbudget ter beschikking gesteld.

Tweede prijs in NTvN-prijsvraag voor KVI-promovendus
Gepubliceerd op:17 januari 2011

KVI-promovendus Ruud Vinke heeft de tweede prijs gewonnen in de prijsvraag van het Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde (NTvN). De prijs, een bedrag van €750, zal worden uitgereikt bij de jaarvergadering van de Nederlandse Natuurkundige Vereniging, Fysica 2011, op vrijdag 15 april 2011 in Amsterdam. Het artikel zal worden opgenomen in het aprilnummer van het NTvN.

printView this page in: English