Skip to ContentSkip to Navigation
KVI - Center for Advanced Radiation TechnologyNieuwsNieuwsarchief

Louis Put overleden

07 augustus 2018

Op 23 Juni 2018 is Louis Put op de leeftijd van 81 jaar overleden. Nadat gepromoveerd was aan de Vrije Universiteit van Amsterdam vervolgde hij zijn wetenschappelijke carrière bij de Faculteit Natuurkunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Samen met het team onder leiding van Prof. Brinkman verhuisde hij naar het nieuwe Kernfysisch Versneller Instituut op de campus van deze universiteit.

Louis, die één van de eerste vaste wetenschappelijke stafleden van het jonge instituut was initieerde experimenteel onderzoek met het nieuwe AVF cyclotron van het KVI samen met de promotie student Anne Paans en gast onderzoeker Peter Urone. In juni 1971 publiceerden zij de eerste wetenschappelijke resultaten verkregen met deeltjes versneld door het 280 cm AVF met de titel “Scattering of 30 MeV protons from 28Si, 58Ni and 120Sn at large backward angles” in Physics Letters. Deze eerste metingen werden daarna vervolgd met zeer nauwkeurige metingen van verstrooide He-kernen. Deze metingen werden voor een lange periode beschouwd as de “gouden standaard” voor verstrooiing van He-kernen.

Geleidelijk aan veranderde aandacht van Louis naar toepassingsgericht, wat resulteerde in een grote hoeveelheid aan publicaties samen met vooral Joop Janssen en Rob de Meijer, waarbij zij effecten bestudeerde van natuurlijke radioactiviteit in de leefomgeving. Louis ging met pensioen in 1996. retired in 1996. Wij zullen Louis blijven herinneren als een zeer vriendelijk en toegewijde wetenschapper met een scherp oog voor nauwkeurigheid.

Laatst gewijzigd:07 augustus 2018 10:04

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...