Skip to ContentSkip to Navigation
KVI - Center for Advanced Radiation TechnologyNieuwsNieuwsarchief

UMCG behandelt eerste patiënten met protonentherapie

29 januari 2018

Het Universitair Medisch Cenrum Groningen (UMCG) heeft bekend gemaakt dat het na een lang voorbereidingstraject gestart is met de behandeling van kanker patiënten met protonentherapie: ( https://www.umcg.nl/NL/UMCG/Nieuws/Persberichten/Paginas/UMCG-behandelt-eerste-patienten-met-protonentherapie.aspx ).

KVI-CART heeft vanaf het allereerste begin een actieve rol gespeeld bij de ontwikkeling van de UMCG protonentherapie faciliteit. Al in 1984 is in de wetenschappelijke plannen voor het AGOR cyclotron aandacht besteed aan de mogelijkheid de versneller voor onderzoek aan protonentherapie te gebruiken. UMCG en KVI-CART werken nauw samen in medisch-fysisch en radiobiologisch onderzoek om protonentherapie verder te ontwikkelen. De AGOR versnellerfaciliteit ( https://www.rug.nl/kvi-cart/research/facilities/agor/ ) op KVI-CART biedt unieke mogelijkheden voor dit onderzoek omdat experimenten met zowel protonen als met andere relevante ionen zoals helium en koolstof gedaan kunnen worden. Op dit moment worden plannen uitgewerkt voor het bouwen van een state-of-the-art bestralingsfaciliteit voor radiobiologisch onderzoek, die qua onderzoeksmogelijkheden uniek in Europa zal zijn.

Experimentele opstelling voor radiobiology experimenten op KVI-CART
Experimentele opstelling voor radiobiology experimenten op KVI-CART
Laatst gewijzigd:23 februari 2018 08:58

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Toegangscontrole Universiteitsbibliotheek Binnenstad

  In november worden de toegangspoortjes in de Universiteitsbibliotheek Binnenstad getest. Als deze test naar tevredenheid verloopt, worden de poortjes definitief in gebruik genomen.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 09 oktober 2018

  Wat de wereld écht moet weten over leiderschap

  ‘Weet jij hoe vaak organisaties een verkeerde leider selecteren?’, vraagt Janka Stoker. ‘Volgens recent onderzoek van Gallup gebeurt dat in maar liefst 82% van de gevallen! Deze leiders werden vaak gekozen omdat ze toevallig uitblonken in hun vorige,...