KVI - Center for Advanced Radiation TechnologyNieuwsNieuwsarchief

Samenwerking tussen KVI-CART en NOVA/Kapteyn Instituut voor ALMA succesvol!

13 december 2017

Bij het Kapteyn Instituut zijn de afgelopen 14 jaar twee van de tien ontvanger types voor het ALMA (almaobservatory.org) project ontwikkeld en geproduceerd: Band 5 en Band 9, 75 stuks van elk type. Deze ontvangers zijn gevoelig voor sub-mm straling, ofwel THz straling.
Band 9 is in 2011 uitgeleverd en de ontvangers doen het goed. Intussen heeft de NOVA/Kapteyn groep gewerkt aan een verbeterde versie ervan. Voor de uitwerking van deze ideeën in 3D-CAD is contact gezocht met constructeurs van de afdeling werktuigbouwkunde van KVI-CART. In het afgelopen jaar heeft deze vruchtbare samenwerking een gedetailleerd ontwerp geleverd , binnen toegewezen budget en tijd. Op basis hiervan worden momenteel de onderdelen voor twee prototypes gemaakt. Naar verwachting zal de eerste versie van deze nieuwe ontvanger in Q2 van 2018 op de al bestaande APEX telescoop in Chili worden geplaatst, en begin 2019 op de nieuwe LLAMA telescoop in Argentinië.
Wij verwachten dat deze pilot zal leiden tot een volledige upgrade voor de 75 Band 9 ontvangers in het ALMA project. Het mooie resultaat stemt beide partijen positief voor meer samenwerking in de toekomst.

Alma
Laatst gewijzigd:13 december 2017 10:34