KVI - Center for Advanced Radiation TechnologyNieuwsNieuwsarchief

Emeritus hoogleraar Adriaan van der Woude overleden

30 augustus 2017

Op 20 augustus 2017 is Adriaan van der Woude, emeritus hoogleraar natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen op 87-jarige leeftijd overleden. Adriaan heeft vanaf het begin van het KVI in de jaren 1960 tot aan zijn pensionering in 1995 een belangrijke rol gespeeld in het kernfysisch onderzoek op het KVI, wat bijgedragen heeft tot de uitstekende reputatie van het KVI. Adriaan was hoogleraar experimentele kernfysica vanaf 1980 tot zijn emeritaat in 1995.

Van der Woude studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen en promoveerde in 1960 bij Prof. Dr. H. Brinkman. Na zijn promotie werkte Adriaan nauw samen met Brinkman om de eerste versneller voor het KVI, dat toen in de opbouwfase was, te realiseren. In de periode tussen 1960 en 1972 werkte Adriaan aan het Oak Ridge National Laboratory (TN, USA), waarna hij werd aangesteld als stafmedewerker in vaste dienst bij het KVI. Samen met collega’s zette hij de samenwerking op met het IPN in Orsay (F) om het AGOR-cyclotron te bouwen, dat sinds 1996 operationeel is in Groningen.

Adriaan van der Woude
Laatst gewijzigd:30 augustus 2017 14:39