KVI - Center for Advanced Radiation TechnologyNieuwsNieuwsarchief

International Cosmic Ray Conference 2015 (ICRC2015)

30 juli 2015
ICRC 2015

Vandaag start in het World Forum in Den Haag de International Cosmic Ray Conference (ICRC).Meer dan duizend wetenschappers komen daar bijeen om de nieuwste resultaten op het gebied van astrodeeltjesfysica te bespreken. De ICRC is de grootste en belangrijkste conferentie in dit vakgebied. Deze conferentie is vanmorgen geopend door Ad M. van den Berg en Sibrand Poppema, beiden van de Rijksuniversiteit Groningen en Karl-Heinz Kampert van de universiteit van Wuppertal, Duitsland.

Astrodeeltjesfysica combineert de wetenschap van het allerkleinste, deeltjesfysica, met die van het allergrootste, astronomie. Enerzijds worden deeltjes als fotonen, protonen en neutrino´s uit de kosmos gedetecteerd om meer te leren over het heelal. Anderzijds leveren deze observaties nieuwe inzichten in fundamentele deeltjesfysica, die een aanvulling vormen op deeltjesversnellers zoals de LHC. De conferentie brengt wetenschappers samen uit 54 landen die werken aan kosmische straling, gamma astronomie, donkere materie, kosmische neutrino’s en fysica van de Zon.

Onderzoekers van KVI-CART zijn sinds 2005 nauw betrokken bij onderzoek in de astrodeeltjesfysica, waarbij zij gebruik maken van grote detectoren zoals ANTARES, het Pierre Auger Observatorium en LOFAR.

De ICRC wordt sinds 1947 georganiseerd door de C4 commissie van de Union of Pure and Applied Physics (IUPAP). Het lokale organisatie committee wordt voorgezeten door Ad M. van den Berg (U. Groningen, KVI-CART).

Welkom door Ad. M. van den Berg
Laatst gewijzigd:31 juli 2015 07:39