Skip to ContentSkip to Navigation
KVI - Center for Advanced Radiation TechnologyNews

Laatste nieuws

Sterren Stage Protonentherapie KWF
Geplaatst op:03 december 2019

KVI-CART doet samen met de UMCG afdelingen Celbiologie en Radiotherapie onderzoek naar protonentherapie van kanker. In de Sterren Stage Protonentherapie legt Rob Coppes (UMCG Celbiologie) aan Leonie ter Braak uit hoe dat werkt.

UMCG en RUG willen deeltjesversneller functioneel onderbrengen bij UMCG
Geplaatst op:26 september 2019

UMCG en RUG willen deeltjesversneller functioneel onderbrengen bij UMCG

Leerlingen van het Praedinius gymnasium winnen de BL4S competitie 2019
Geplaatst op:26 juni 2019

Leerlingen van het Praedinius gymnasium winnen de BL4S competitie 2019

Waarom bliksem vaak meermaals inslaat. Nieuw onderzoek onthult naaldachtige structuren in positief geladen bliksemkanalen
Geplaatst op:18 april 2019

Een internationale groep onderzoekers, onder leiding van Brian Hare en Olaf scholten van KVI-CART, heeft nieuwe structuren ontdekt op positief geladen bliksemkanalen. Deze kunnen verklaren waarom bliksem vaak een paar keer langs hetzelfde kanaal gaat. Zie https://www.rug.nl/news/2019/04/why-lightning-often-strikes-twice voor meer informatie.

Kortlevende isotopen brengen protonentherapie realtime in beeld
Geplaatst op:28 februari 2019

Protonentherapie is een manier om bepaalde patiënten met kanker effectiever en nauwkeuriger te bestralen. Op KVI-CART ontwikkelen Peter Dendooven en collega’s in-beam positronemissietomografie (PET) van heel kortlevende isotopen om realtime monitoring van protonentherapie mogelijk te maken.

Zpannend Zernike: ‘backstage’ in de wondere wereld van wetenschap en technologie
Geplaatst op:28 september 2018

Zpannend Zernike: ‘backstage’ in de wondere wereld van wetenschap en technologie
KVI-CART wetenschappers Olaf Scholten en Brian Hare in het NTR wetenschapsprogramma Focus
Geplaatst op:05 september 2018

Op woensdag 5 september wordt er in de uitzending van het programma Focus op NPO2 om 20:45 "Door de bliksem getroffen" ondermeer aandacht besteed aan het onderzoek dat op KVI-CART wordt gedaan door Brian Hare en Olaf Scholten waarbij LOFAR wordt gebruikt om de ontwikkeling van bliksem beter te begrijpen.

Louis Put overleden
Geplaatst op:07 augustus 2018

Op 23 Juni 2018 is Louis Put op de leeftijd van 81 jaar overleden. Nadat gepromoveerd was aan de Vrije Universiteit van Amsterdam vervolgde hij zijn wetenschappelijke carrière bij de Faculteit Natuurkunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Samen met het team onder leiding van Prof. Brinkman verhuisde hij naar het nieuwe Kernfysisch Versneller Instituut op de campus van deze universiteit.

ERC Grants awarded to four UG scientists, among which Julia Even
Geplaatst op:30 juli 2018

ERC Grants awarded to Julia Even

Nasser Kalantar-Nayestanaki benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
Geplaatst op:26 april 2018

Op 26 april is Nasser Kalantar-Nayestanaki bij koninklijk besluit benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Miljoenen subsidie voor astrodeeltjesfysica
Geplaatst op:12 april 2018

De neutrino telescoop KM3NeT heeft in het kader van de NWO Roadmap voor wetenschappelijke infrastructuur 12,7 miljoen euro gekregen als bijdrage voor de investeringen in deze telescoop, die opgebouwd wordt in de Middellandse Zee.

University of Groningen joins the AMS-02 collaboration
Geplaatst op:09 april 2018

With the appointment of the Rosalind Franklin Fellow Dr. Manuela Vecchi at KVI-CART, the University of Groningen recently became part of the Alpha Magnetic Spectrometer (AMS-02), a cosmic rays detector operating aboard the International Space Station.

Nasser Kalantar verandert lood in kennis
Geplaatst op:09 april 2018

De oude alchemisten droomden ervan lood in goud te veranderen. Maar kernfysicus Nasser Kalantar-Nayestanaki heeft een andere droom: hij wil weten hoe 82 protonen en 126 neutronen samen de kern van een lood-atoom kunnen vormen. Die droom jaagt hij al ruim twintig jaar na bij het KVI-CART onderzoeksinstituut van de RUG.

LOFAR brengt groei bliksemflitsen in beeld
Geplaatst op:05 maart 2018

De Nederlandse radiotelescoop LOFAR, die vanuit Noord-Nederland uitwaaiert over een deel van Europa, kan het ontstaan en de ontwikkeling van bliksemflitsen volgen. Een internationaal team van wetenschappers, met daarbij een leidende rol voor RUG-natuurkundigen Brian Hare en Olaf Scholten, laat zien dat LOFAR de flitsen nauwkeurig kan zien en details tot iets meer dan een meter vastlegt.

KVI-CART contributes to proton therapy research in HORIZON2020 IA INSPIRE
Geplaatst op:05 februari 2018

On 1 March 2018 the Integrating Activity INSPIRE (INfraStructure in Proton International REsearch, funded by the EU-HORIZON2020 with a total of 5 million Euro, will take off. In INSPIRE KVI-CART collaborates with fourteen proton therapy centers all over Europe and two major manufacturers of proton therapy equipment on research to further improve proton therapy.

In memoriam Anne Paans
Geplaatst op:05 februari 2018

Op 17 december 2017 is onze collega prof. dr. Anne Paans op 73-jarige leeftijd overleden.

UMCG behandelt eerste patiënten met protonentherapie
Geplaatst op:29 januari 2018

Het Universitair Medisch Cenrum Groningen (UMCG) heeft bekend gemaakt dat het na een lang voorbereidingstraject gestart is met de behandeling van kanker patiënten met protonentherapie.

Bernd Taenzer overleden
Geplaatst op:04 januari 2018

Op 14 december 2017 is Bernd Taenzer op 74-jarige leeftijd overleden.

Ikechi Ozoemelam in ENLIGHT HIGHLIGHTS
Geplaatst op:20 december 2017

KVI-CART promovendus Ikechi Ozoemelam wordt belicht in het nieuwste nummer van ENLIGHT HIGHLIGHTS naar aanleiding van het winnen van een posterprijs op de ENLIGHT Annual Meeting in juni dit jaar.

Samenwerking tussen KVI-CART en NOVA/Kapteyn Instituut voor ALMA succesvol!
Geplaatst op:13 december 2017

Bij het Kapteyn Instituut zijn de afgelopen 14 jaar twee van de tien ontvanger types voor het ALMA (almaobservatory.org) project ontwikkeld en geproduceerd: Band 5 en Band 9, 75 stuks van elk type. Deze ontvangers zijn gevoelig voor sub-mm straling, ofwel THz straling.
Band 9 is in 2011 uitgeleverd en de ontvangers doen het goed. Intussen heeft de NOVA/Kapteyn groep gewerkt aan een verbeterde versie ervan. Voor de uitwerking van deze ideeën in 3D-CAD is contact gezocht met constructeurs van de afdeling werktuigbouwkunde van KVI-CART.

Future radiobiology research for particle therapy at the KVI-CART accelerator facility
Geplaatst op:15 november 2017

In an interview in the november issue of the newsletter of the European Society for Radiotherapy and Oncology (ESTRO) (http://newsletter.estro.be/2017/2017NovemberDecember/07-Radiobiology_4.html) Professor Sytze Brandenburg of KVI-CART presents among other things the plans for a state-of-the-art experimental facility for radiobiology research related to particle therapy of cancers at the KVI-CART AGOR cyclotron.

AGOR: the next 20 years!
Geplaatst op:23 oktober 2017

Afgelopen vrijdag vierde het KVI-Center for Advanced Radiation Technology het 20 jarig bestaan van de deeltjesversneller “AGOR” door middel van een symposium: AGOR: the next 20 years!

Internationale financiering voor jarige deeltjesversneller AGOR
Geplaatst op:06 oktober 2017

Het KVI-Center for Advanced Radiation Technology (KVI-CART) van de Rijksuniversiteit Groningen heeft opnieuw internationale financiering verworven voor experimenten met de deeltjesversneller AGOR. Het is dit jaar 20 jaar geleden dat AGOR in gebruik werd genomen.

Deeltjes afkomstig uit het zeer verre heelal!
Geplaatst op:27 september 2017

In een publicatie in het tijdschrift Science van 22 september beschrijft de Pierre Auger Collaboration waarnemingen, die aangeven dat sommige kosmische stralen afkomstig zijn van buiten ons eigen melkwegstelsel.

Professor Nasser Kalantar-Nayestanaki (KVI-CART) elected as a member of the Academia Europaea
Geplaatst op:27 september 2017

Prof. Nasser Kalantar-Nayestanaki has been elected as a member of the Academia Europaea (http://www.ae-info.org/ae/Member/Kalantar-Nayestanaki_Nasser) for his life-long scientific achievements.

Succesvolle tests target station Super-FRS
Geplaatst op:15 september 2017

Op 13 en 14 september bezocht een delegatie van wetenschappers en technici van GSI-Darmstadt KVI-CART om kennis te maken met het team dat zich bezig houdt met het ontwerp van het target station van de “Super-FRS” bij FAIR.

Emeritus hoogleraar Adriaan van der Woude overleden
Geplaatst op:30 augustus 2017

Op 20 augustus 2017 is Adriaan van der Woude, emeritus hoogleraar natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen op 87-jarige leeftijd overleden. Adriaan heeft vanaf het begin van het KVI in de jaren 1960 tot aan zijn pensionering in 1995 een belangrijke rol gespeeld in het kernfysisch onderzoek op het KVI, wat bijgedragen heeft tot de uitstekende reputatie van het KVI. Adriaan was hoogleraar experimentele kernfysica vanaf 1980 tot zijn emeritaat in 1995.

Julia Even awarded with a NWO projectruimte grant to catch doubly magic tin
Geplaatst op:18 mei 2017

The NWO Science (ENW) Domain Board has granted a funding of 425000€ to Julia Even to develop novel chemical separation techniques. These techniques will open the door to measure the mass of doubly magic tin-100 (100Sn).

Sytze Brandenburg benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
Geplaatst op:26 april 2017

Op 26 april is Sytze Brandenburg bij koninklijk besluit benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Radio-isotopen produceren met elektronenversneller
Geplaatst op:27 januari 2017

Radioactieve isotopen spelen een belangrijke rol bij het diagnosticeren van allerlei ziektes en ook bij de behandeling van kanker. Om ook op lange termijn de verkrijgbaarheid van deze radioactieve isotopen te kunnen waarborgen moet in de komende tien jaar geinvesteerd worden in productiefaciliteiten.

Inauguratie van AGOR 20 jaar geleden
Geplaatst op:25 januari 2017

Op 16 januari 1997 werd het AGOR cyclotron officieel geïnaugureerd in de aanwezigheid van de Nederlandse Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Dhr. J.M.M. Ritzen en de Franse Staatssecretaris voor Wetenschappen Dhr. F. d'Auber.

printView this page in: English