KVI - Center for Advanced Radiation Technology Events

Open dag KVI-CART

Wanneer:zo 07-10-2018 12:00 - 17:00
Waar:KVI-CART, Zernikelaan 25, 9747 AA Groningen

Dompel je onder in een verrassende bètawereld!

Op 7 oktober staat KVI-CART de hele middag open voor bezoekers. Medewerkers van KVI-CART staan klaar om uitleg te geven.

Bekijk de deeltjesversneller AGOR en alle andere apparatuur. Doe proefjes en experimentjes. Kinderen kunnen een puzzeltocht doen door het gebouw.

Er zullen gedurende de middag twee lezingen plaatsvinden:

14.00 uur: Dr. Julia Even, KVI-Center for Advanced Radiation

De droom van de alchemist

Al sinds het verre verleden hadden alchemisten de droom om elementen, zoals goud, in het laboratorium te maken. Inmiddels heeft de moderne alchemist innovatieve en uitdagende methoden ontwikkeld waarmee het niet alleen mogelijk is om goud te creëren, maar ook superzware elementen. Dit met de wetenschappelijke missie om te kunnen begrijpen hoe elementen in het heelal worden gevormd en hoe zwaar een element zou kunnen zijn.

15.30 uur: Prof. dr. Steven Hoekstra, Van Swinderen Institute for Particle Physics & Gravity

Meten aan de grenzen van het weten

Waar zijn de grenzen van onze kennis? En hoe worden in de praktijk van wetenschappelijk onderzoek deze grenzen verschoven? Naast de ontwikkeling van nieuwe theorieën is het nodig om met nieuwe slimme meetmethoden steeds preciezer te meten. In de labs van het Van Swinderen Instituut worden zulke nieuwe methoden ontwikkeld en toegepast met als doel de wereld om ons heen beter te begrijpen. We onderzoeken bijvoorbeeld de structuur van het elektron om meer te leren over de ontstaansgeschiedenis van het heelal. In een ander onderzoek proberen we met zwevende nanodeeltjes heel nauwkeurig trillingen te meten en daardoor onze ondergrond beter te begrijpen. In deze lezing laten we zien waarom en hoe we dit onderzoek doen.

Traditioneel wordt de jaarlijkse open dag van KVI-CART georganiseerd in het kader van 'Het Weekend van de Wetenschap'. KVI-CART organiseert de open dag samen met andere instellingen op het Zernike Complex van de Rijksuniversiteit Groningen onder de noemer "Zpannend Zernike".

Kom naar de open dag op het Zernike Complex en bezoek KVI-CART!

Zpannend Zernike op You Tube!

ZZ

Meer informatie: