Skip to ContentSkip to Navigation
KVI - Center for Advanced Radiation TechnologyAgenda

Open Dag

Zondag 4 oktober 2015 van 12.00 tot 17.00 uur
De open dag in 2012

Dompel je onder in een verrassende bètawereld!

Op 4 oktober 2015 staat KVI-CART de hele middag open voor bezoekers. Medewerkers van KVI-CART staan klaar om uitleg te geven.

Bekijk de deeltjesversneller AGOR en alle andere apparatuur. Luister naar de lezingen. Doe proefjes en experimentjes. Kinderen kunnen hun eigen top-snelheid meten bij onze 'flitspaal' en een puzzeltocht doen door het gebouw.

Traditioneel wordt de jaarlijks open dag van KVI-CART georganiseerd in het kader van 'Het Weekend van de Wetenschap'. KVI-CART organiseert de open dag samen met andere instellingen op het Zernike Complex van de Rijksuniversiteit Groningen onder de noemer "Zpannend Zernike".

Kom naar de open dag op het Zernike Complex en bezoek KVI-CART!


Wat is er zoal te doen op de open dag?


Twee korte lezingen

14.00 uur:
Dr. Mariët Hofstee, KVI-Center for Advanced Radiaton Technology

Versnellers in Groningen: dichterbij dan je denkt

Vandaag kan iedereen bij onze deeltjesversneller een kijkje achter de schermen nemen, maar je hoeft niet naar Zwitserland om een andere versneller te vinden. Niet alle versnellers zijn meters hoog en tonnen zwaar; niets is minder waar. Je hebt mogelijk zelfs een kleine deeltjesversneller in huis! In dit verhaal wordt uitgelegd wat een deeltjesversneller is, hoe die werkt en waar voor ze gebruikt worden. Dit gebeurt aan de hand van demonstraties met eenvoudige middelen, die je veelal ook zelf op school of thuis kunt maken. Ook de gebruikte voorbeelden zijn dicht bij huis.


15:30 uur:
Dr. Gerco Onderwater, Van Swinderen Institute for Particle Physics & Gravity

Echo’s van de oerknal

Het heelal is ontstaan met een grote knal: de oerknal. En hoewel die oerknal al bijna 14 miljard jaar oud is, weten we toch verbazingwekkend goed wat er zich in de eerste paar minuten heeft afgespeeld. “Hoe we dat doen zal ik uitleggen in deze presentatie”.


De slinger van Foucault

Slinger van Foucault

Stel je voor: je staat op de Noordpool. Aan een draad in de lucht hangt een kogel van 25 kg die heen en weer zwaait. Daaronder draait de aarde in 24 uur om zijn as. Voor jou lijkt het alsof de slinger ronddraait, maar in werkelijkheid is het de aarde die draait en hangt de slinger stil......

Op de open dag is een Foucaultslinger te zien.

> Kijk hier voor een poster met informatie over de slinger.


Posterserie 'Reis naar de Oerknal'

Poster 'Reis naar de Oerknal'

Wat is de samenstelling van de kosmische straling: protonen, zware kernen neutrino's? Waar komen deze deeltjes met extreem hoge energie vandaan? Kunnen we met behulp van de kosmische straling informatie vergaren over 'donkere materie' in het heelal?.Op de open dag is de posterserie 'Reis naar de Oerknal' te bekijken.

> Lees hier het complete verhaal.


En verder ...

- Bekijk de indrukwekkende AGOR-deeltjesversneller,

- Laat je informeren over kosmische straling, protonentherapie, 'koude' moleculen, deeltjesdetectoren, exotische deeltjes en nog veel meer,

- Kom alles te weten over radioactiviteit.


Wat is KVI-CART?


Het AGOR-cyclotron
Het AGOR-cyclotron

Wat doen we?

KVI-CART doet internationaal toonaangevend onderzoek aan de kleinste deeltjes uit de natuur. Samen met wetenschappers uit de hele wereld proberen we door te dringen in de kennis over de bouwstenen van de materie. Daarvoor zijn ingewikkelde theorieën nodig, maar ook indrukwekkende en technisch geavanceerde installaties. Op KVI-CART worden met de deeltjesversneller AGOR atoomkernen versneld tot soms wel de helft van de lichtsnelheid. Maar ook worden er deeltjes met lasers zo sterk afgeremd dat ze temperaturen van vlak boven het absolute nulpunt bereiken.

Waarom doen we dat?

We worden gedreven door nieuwsgierigheid, maar willen ook graag een bijdrage leveren aan de maatschappij. Zo doen we onderzoek aan de grenzen van het Standaardmodel van de elementaire deeltjes, maar zetten we onze kennis ook in voor het verbeteren van medische technieken zoals PET en protonentherapie. We laten anderen graag delen in ons enthousiasme over het onderzoek. Dat doen we op onze jaarlijkse open dag in oktober, bij bezoeken van scholieren en in colleges voor natuurkundestudenten van de Rijksuniversiteit Groningen.


Hoe kom ik bij KVI-CART?


KVI-CART
KVI-CART

Met het openbaar vervoer

Wanneer u met de bus komt, stapt u uit bij de halte P+R Zernike. Vanaf het Centraal Station neemt u lijn 11. Bij de halte P+R Zernike staat een gratis pendelbusje klaar om u naar KVI-CART en de andere deelnemende instituten aan Zpannend Zernike te brengen.

Met de auto

KVI-CART is goed te bereiken per auto en heeft een parkeerplaats voor de deur.

GPS-coördinaten: 53°14'58"N 6°31'33" E.

> Kijk hier voor adres, kaart, planner voor openbaar vervoer en routeplanner

Logo wvdw
Het Weekend van de Wetenschap.

De open dag van KVI-CART wordt georganiseerd in het kader van Het Weekend van de Wetenschap.

Laatst gewijzigd:28 september 2015 16:19