Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Verdubbeling van de RUG-tentamenfaciliteit 'Aletta Jacobshal' gereed

11 mei 2020

De grootste tentamen- en collegefaciliteit van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) op de Zernike Campus, de Aletta Jacobshal, is in omvang verdubbeld. BAM Bouw en Techniek heeft de grote nieuwe vleugel van het pand opgeleverd op vrijdag 8 mei 2020. Het bijzondere project, waarbij de bouwoverlast voor studenten en docenten moest worden beperkt, is nu afgerond op een doodstille campus als gevolg van de coronamaatregelen. Sinds de oplevering vindt de verdere inrichting plaats, zodat de nieuwbouw vanaf komend academisch jaar beschikbaar is.

Achter de oranjebruine keramische bedekking van de buitenkant van de nieuwe vleugel bevinden zich twee nieuwe collegezalen (200 en 450 zitplaatsen), een examenruimte (met 590 digitale tentamenplaatsen), een extra foyer en studiefaciliteiten. Het totale gebouw is tevens duurzamer geworden dankzij een geothermisch energiesysteem en ruim 500 zonnepanelen. Ook is het binnenklimaat verbeterd door een klimaatbeheersingssysteem en tot slot is de fietsenstalling vergroot.

Nieuwe collegejaar

“We zijn trots en blij dat we deze indrukwekkende uitbreiding in anderhalf jaar hebben kunnen realiseren volgens planning”, aldus Hans Biemans, lid van het College van Bestuur. “Uiteraard hopen we dat we de prachtige nieuwe faciliteiten in het komende collegejaar in gebruik kunnen nemen, volgens de dan geldende richtlijnen. Het doel voor het project is onveranderd: de wens van faculteiten en docenten vervullen om meer tentamens (digitaal) af te kunnen nemen tijdens de tentamenperiodes.“

Entree en vijver

De nieuwbouw, een ontwerp van architectenbureau Onix NL uit Groningen, is aan de zuidoostzijde tegen de bestaande tentamenhal aangebouwd, deels in de vijver. Het betekent met 5.400 m2 extra bruto vloeroppervlak een verdubbeling van het bestaande gebouw. De vijver is voor het bouwproject voor een groter deel gedempt om tijdelijk als bouwplaats te dienen, maar die zal ook weer worden uitgegraven. De nieuwe vleugel bevat straks de hoofdingang waardoor de oude entree als uitgang zal worden gebruikt.

De komende periode kleedt de RUG de nieuwe ruimten aan met toetstafels, stoelen en geschikte studieplekken voor het studielandschap.

Uitdaging

“We begonnen de bouw natuurlijk op een drukke Zernike campus”, blikt Bart Perton van BAM terug. “Het was een grote uitdaging om de bouwhinder te beperken en dat hebben we gedegen aangepakt met bijvoorbeeld schroefpalen in plaats van heipalen, een zorgvuldige planning van zware transporten en tijdens de tentamenperiodes alleen stille werkzaamheden. We hadden duidelijke afspraken over het melden van tips en klachten. Gelukkig hebben we gedurende de bouw nauwelijks klachten gehoord. Wat er binnenkwam, konden we direct oplossen. De laatste weken hebben we maatregelen getroffen om de bouw op aangepaste wijze door te laten gaan tijdens de coronacrisis. We zijn trots op het eindresultaat en hopen dat de nieuwe faciliteiten zorgen voor optimale prestaties.”

Meer informatie

Voor meer informatie over het project zie: www.rug.nl/groundbreakingwork

Laatst gewijzigd:11 mei 2020 14:51
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...