Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculteit Gedrags- en Maatschappijwetenschappen Onderzoek

Tom Postmes: Kun je ziek worden van wonen in het aardbevingsgebied?

Kun je ziek worden van wonen in het aardbevingsgebied?

Toen we in 2014 lazen dat mensen dachten dat ze ziek werden van de aardbevingen rond het Groningenveld vroegen Katherine Stroebe en ik ons af: klopt dat?

Tom Postmes

In 2015 vroeg de Nationaal Coördinator Groningen ons om de impact op bewoners van het gebied te onderzoeken. Wat bleek? Meervoudige schade kan de opmaat zijn voor wat journalisten ‘bevingsstress’ noemden. Onrecht en wantrouwen spelen mee, maar de hoofdrol is voor ervaren veiligheid. Naast instortingsgevaar gaat het daarbij om angst dat bevingen erger worden en om praktische problemen met verbouwen, verhuizen of financiële gevolgen. Mensen worden ook murw door slepende bureaucratie en juridische procedures.

De grootste eye-opener was de omvang. Van de 100.000 bewoners met meervoudige schade voelen 50.000 zich onveilig en hebben zo’n 10.000 gezondheidsklachten. Dit is dubbel zoveel als vergelijkbare groepen in andere gebieden. Deze nieuwe inzichten beïnvloeden lokaal beleid en speelden nationaal een rol in het besluit om de gaskraan dicht te draaien.

Des te belangrijker is het om zeker te zijn dat deze resultaten kloppen. Het lijkt ons inmiddels uitgesloten dat mensen ‘maar wat zeggen’. Drie onafhankelijke onderzoeken bevestigden de centrale conclusies. We stelden vast dat stress en onveiligheid samengaan met reële problemen. We zien ook dat wat mensen gemiddeld waarnamen tijdens de beving van Zeerijp (2018) exact overeenkomt met de “harde metingen” van het KNMI. Toen Groningers op 30 maart 1976 voor het eerst een écht hevige beving voelden was er nog geen meetapparatuur. Achteraf hadden autoriteiten en experts veel beter en eerder naar de waarnemingen en ervaringen van gewone mensen moeten luisteren.

prof. dr. T.T. (Tom) Postmes
Voornaam
Tom
Telefoon
E-mail
Kamer
0409
Functie
Hoogleraar Sociale Psychologie
Expertise
Tom Postmes onderzoekt menselijk gedrag in virtuele groepen en gemeenschappen, in grote mensenmassa's, maar ook in organisaties en "gewone" teams. Daarin staat niet alleen het individu centraal: kernvraag in zijn werk is hoe uit gedrag van individuen een collectief groeit.

Hij is wetenschappelijk directeur van het Kennisplatform Leefbaar en Kansrijk Groningen, dat kennis bij elkaar brengt over de maatschappelijke impact van de bodembeweging en de transities die dit noodzaakt: van onveilig naar veilig, van gas naar groen, van rampgebied naar een leefbare omgeving. Het kennisplatform ijvert ervoor dat de beste kennis samen komt, goed bekend is en in de praktijk wordt toegepast.

Wilt u weer weten over grootschalig protest? Ons rapport, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (2013), kunt u hier downloaden. Wilt u meer weten over collectief ongenoegen en ordeverstoringen? Ons rapport in opdracht van het ministerie van veiligheid en Justitie kunt u hier downloaden. Wilt u meer weten over de rol van sociale media in collectieve actie rondom de gasboringen in Groningen? Ons rapport in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid kunt u hier downloaden. Wilt u meer weten over het ongenoegen rondom migratie? Ons rapport over draagvlak, in opdracht van wederom het ministerie van Justitie en Veiligheid, kunt u hier downloaden. Tenslotte deden we onderzoek naar rellerigheid én gastvrijheid jegens migranten en AZC's, in relatie tot ongenoegens over migratie en de samenleving als geheel. Het rapport kunt u hier downloaden.


Sinds 2014 doet hij samen met Katherine Stroebe onderzoek naar de maatschappelijke reacties op aardbevingen, in opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen. U vindt een overzicht van onderzoeksresultaten op www.groningsperspectief.nl.
Vakgebieden
Laatst gewijzigd:19 april 2021 16:23
View this page in: English